Book Review: Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ξαναχτυπά, της ELLE COSIMANO, από εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ


(Της Γιώτας Βασιλείου)

Αφού ξεφορτώθηκε ένα πτώμα ένα Ρώσο, τη γυναίκα που της έκλεψε το σύζυγο και δημοσίευσε ένα best seller, η Φίνλει Ντόνοβαν υποτίθεται πως θα ήταν έτοιμη να συνεχίσει τη ζωή της. Αλλά όχι. Τα προβλήματα καθώς φαίνεται δε μπορούν να κάνουν δίχως εκείνη κι έτσι τρέχουν να τη βρουν όπου και να βρίσκεται. Στο νέο αυτό βιβλίο της Elle Cosimano, η Φίνλεϊ παρέα με τη φίλη και σύντροφό της στο έγκλημα Βερο, προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν το νέο χάος που δημιουργήθηκε στη ζωή τους, το οποίο έχει σαν κύριο άξονα το πρώην σύζυγό της Φίνλεϊ, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο κάποιου ο οποίος τον θέλει νεκρό, τόσο που δε διστάζει μέχρι και να τον επικηρύξει σε σχετικό φόρουμ, στο dark web. Εννοείται πως οι δυο γυναίκες αναλαμβάνουν τη «δουλειά», αφού ως γνωστόν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και η Φίνλεϊ θέλει να σώσει τον πατέρα των παιδιών της, πάση θυσία.

Για μιαν ακόμα φορά η συγγραφέας μας προσφέρει ένα διασκεδαστικό αστυνομικό μυστήριο, με πολύ έντονο το κωμικό στοιχείο, αρκετά εντονότερο από την προηγούμενη φορά. Προσωπικά τουλάχιστον, γέλασα πολύ περισσότερο και πολύ πιο δυνατά σε αυτό το δεύτερο βιβλίο. Ωστόσο, μη φανταστείτε ότι επειδή είναι αστείο είναι και ασόβαρο. Ίσα ίσα που η Cosimano προσεγγίζει με πολλή σοβαρότητα και το θέμα της αλλά και τους χαρακτήρες της, οι οποίοι ομολογουμένως είναι πολλοί και ενδιαφέροντες. Θεωρώ ότι ακριβώς επειδή χρησιμοποιεί ως «μπροστάρη» το ευφυές χιούμορ της, η συγγραφέας μπορεί και αναδεικνύει το βάθος και τη σημαντικότητα των θεμάτων που πραγματεύεται, όπως το σκοτεινό διαδίκτυο και τον χωρισμό των ζευγαριών και τη μεταξύ τους σχέση. 

Η γραφή της Cosimano και πάλι είναι υπέροχη. Απλή, χωρίς ιδιαίτερα στολίδια αλλά με πανέξυπνες ατάκες, σκηνές γεμάτες δράση, εξαιρετική ανάπτυξη χαρακτήρων, στακάτους και ξεκαρδιστικούς διαλόγους. Δε σε αφήνει να το αφήσεις μέχρι να το τελειώσεις. 

Διαβάστε αυτό το βιβλίο. Είναι ακαταμάχητο. Είναι ανατρεπτικό. Είναι εθιστικό. Είναι ξεκαρδιστικό. 

Καλές αναγνώσεις!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.


Σχόλια