Book Review: ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ του JULIEN SANDREL, από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ


 (Της Κατερίνας Τσαμπά)

«Θα ήταν πιο εύκολο να αφεθούμε. Όμως δεν θα εγκατέλειπα, το ήξερα. Ήμουν στο καθαρτήριο, καταδικασμένη να ζήσω.»

«Το δωμάτιο των θαυμάτων» προκαλεί θαύματα. Κλισέ θα μου πείτε, μα θα διαφωνήσω. 

Που λέτε, τα θαύματα στα οποία αναφέρεται το βιβλίο, στην αρχή τουλάχιστον, είναι όνειρα, επιθυμίες, είναι αυτά που ανακαλύπτει η μητέρα του Λουί, η Θέλμα, και προσπαθεί να πραγματοποιήσει η ίδια −καταγράφοντας την κάθε εμπειρία ώστε να τις μοιραστεί όλες με τον γιο της− κι έτσι να τον κάνει να επιστρέψει στη ζωή. Γιατί ο Λουί είναι σε βαθύ κώμα. Κι η Θέλμα έχει μόλις έναν μήνα στη διάθεσή της να κάνει τα όνειρα αυτά πραγματικότητα.

Και ξεκινάει το ταξίδι ξεφυλλίζοντας το τετράδιο όπου εκεί είχε καταγράψει τα ευφάνταστα όνειρά του ο Λουί. Και μέσα από αυτό το ταξίδι μαθαίνουμε τόσο πολλά για τη Θέλμα. Πώς απέκτησε τον Λουί, γιατί τον ονόμασε έτσι; Ποια είναι η σχέση της με τη μητέρα της, πώς είναι η καθημερινότητά της. Και καθώς προχωράει από την πραγματοποίηση του ενός ονείρου στο επόμενο. η Θέλμα αφυπνίζεται, συνειδητοποιεί πώς ζούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή τη ζωή της. Αποφασίζει να αλλάξει, να βάλει ανθρώπους στη ζωή της, να γνωρίσει καινούριους, να βιώσει εμπειρίες που σε καμία άλλη περίπτωση δε θα ζούσε. Να τολμήσει να γνωρίσει τον εαυτό της καλύτερα. Και στο τέλος να έρθει η κάθαρση.

Ένα όμορφο ανάγνωσμα, μια ροή που σε συνεπαίρνει, η γραφή του Sandrel είναι βάλσαμο. 

Το βιβλίο προκάλεσε το θαύμα του σ’ εμένα. Κατάλαβα ότι δεν είναι αργά για να ζήσεις εμπειρίες που δεν έζησες στα νιάτα σου, που κάποιοι θα έλεγαν πως μόνο τότε ήταν ο καιρός τους. Ότι μπορείς να δεχτείς ανθρώπους που ίσως να είχες παρεξηγήσει. Μπορείς να αγαπήσεις βαθιά. Ότι όσο κι αν αλλάζεις, τα θέμελιά σου είναι πάντα εκεί. Οι αξίες, η κουλτούρα σου. Οι αναμνήσεις σου. Ότι δεν χρειάζεται να συμβεί κάτι δραματικό για να κάνεις όλα τα παραπάνω. Μη φτάσεις εκεί. Κατάγραψε τα όνειρά σου και ξεκίνα να τα πραγματοποιείς.

Πάρε μια βαθιά ανάσα και ξεκίνα το ταξίδι της ζωής σου. Αυτό είναι το θαύμα αυτού του βιβλίου!

Το προτείνω με κλειστά μάτια.

Μπορείτε να το αναζητήσετε εδώ.

Σχόλια