BOOK REVIEW: ΑΟΡΑΤΗ ΓΡΑΜΜΗ της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΧΑΝΤΖΙΑΡΑ από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΦΑΝΤΑ

 

(Της Κατερίνας Τσαμπά)

Πριν λίγες μέρες το ολοκλήρωσα και έχω να πω αυτό: Τι βιβλίο! Θα μου μείνει αξέχαστο, πραγματικά!

Ακόμα μία αστυνομική υπόθεση καλείται να εξιχνιάσει η Έμιλυ Χατζηπέτρου σε αυτό το τρίτο βιβλίο της συγγραφέως με την ίδια ηρωίδα. Τα υπόλοιπα θα τα αναζητήσω σίγουρα.

Λάτρεψα τη γραφή της Μαργαρίτας. Ούτε ένα ψεγάδι στη ροή της αφήγησης, των περιγραφών που με εξέπληξαν ευχάριστα, των διαλόγων, της πλοκής, των χαρακτήρων. Καλλιτέχνις στο πλάσιμο των χαρακτήρων. Το βιβλίο διαβάζεται μεμονωμένα χωρίς να είναι απαραίτητο να έχεις διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία της σειράς για να καταλάβεις τους ήρωες που ακολουθούν την Έμιλυ, κάτι που με χαροποίησε ιδιαιτέρως μιας και δεν προτιμώ τις σειρές με εκκρεμές τέλος.

Η Έμιλυ καλείται να λύσει το μυστήριο που πλανάται στην υπόθεση δολοφονίας του Ντέιβιντ. Του ίδιου Ντέιβιντ που είχε σχέση πριν χρόνια με τη δίδυμη αδερφή της και τον ξέρει καλά. Ενώ αντιδρά στην αρχή ότι είναι αντιδεοντολογικό να αναλάβει αυτήν την υπόθεση, μιας και συνδέεται προσωπικά με το θύμα, ο πατέρας του νεκρού τη ζητά και επιμένει στο αίτημά του. Άλλωστε δεν έχει μάθει να του αρνούνται∙ είναι σημαντικό πρόσωπο του επιχειρηματικού κόσμου του Λονδίνου και δεν είμαστε σίγουροι πόσο καθαρό. Παράλληλα με την εξιχνίαση του εγκλήματος αυτού ο Επίτροπος ζητά από την Έμιλυ να ελέγχει και να μην εμπιστεύεται τον πατέρα του θύματος.

Ακολουθούμε κατά πόδας την ηρωίδα, που είναι Αρχιεπιθεωρήτρια στην Ασφάλεια του Λονδίνου, και το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίγεται καθώς κι εμείς αποτελούμε μέρος της. Η ιστορία εκτυλίσσεται ανάμεσα στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Δύο αγαπημένες πόλεις μου.

Μήπως είναι μπλεγμένος ο αδερφός και ο πατέρας του Ντέιβιντ; Γιατί διενεργείται παράλληλα έρευνα για την οικογένειά τους; Η Έμιλυ δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν. 

Στο μεταξύ, στο σπίτι της, η Άννα και ο πατέρας της −συνταξιούχος δικαστής που έχει αρχίσει να εμφανίζει Αλτσχάιμερ− παλεύουν με την καθημερινότητα. Σε μια από τις εκλάμψεις διαύγειας ο πατέρας τους κάνει μια κουβέντα με την Έμιλυ και της λέει μια σκέψη του. Την ίδια σκέψη την είχε κάνει κι εκείνη όμως, ακούγοντάς την και από τον πατέρα της, τα γρανάζια του εγκεφάλου της αρχίζουν να δουλεύουν διαφορετικά. Από εκεί ξεκίνησε και τελικά έφτασε να λύσει την τόσο περίπλοκη υπόθεση.

Η συγγραφέας θίγει ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό θέμα. Δεν μπορώ να το αποκαλύψω αλλά είναι από τα θέματα που ταλανίζουν πολλές κοινωνίες.

Και τελικά ποια είναι η αόρατη γραμμή;

Ένα ακόμα θαυμαστό στοιχείο αυτού του βιβλίου είναι οι απίστευτα ακριβείς περιγραφές του Λονδίνου. Πώς ξέρω ότι είναι ακριβείς; Είχα παρεβρεθεί στην παρουσίαση του βιβλίου αυτού στην περσινή ΔΕΒΘ και σε μια ανάλογη ερώτηση στη συγγραφέα, εκείνη είχε απαντήσει: “Από έρευνα σε βάθος”. Είναι απίστευτο αυτό που σας λέω και μπορεί να μην το αντιλαμβάνεστε ακριβώς το πόσο δύσκολο εγχείρημα είναι αυτό. Και η συγγραφέας το πέτυχε στο 100%!

Να το διαβάσετε άμεσα. Είναι ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ό!


Βρείτε όλα τα βιβλία των εκδόσεων Κύφαντα εδώ.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.

Διαβάστε την άποψη της Γιώτας Βασιλείου για το «ΣΗΨΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ» εδώ.


Σχόλια