BOOK REVIEW: ΝΤΕΪΖΙ ΝΤΑΡΚΕΡ της ALICE FEENEY από ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL

(Της Κατερίνας Τσαμπά)

Ομολογώ ότι το συγκεκριμένο βιβλίο με τράβηξε από το εξώφυλλο. Ναι, μου συμβαίνει ενίοτε αλλά δεν αποζημιώνομαι πάντα. Σε αυτό εδώ όμως όχι απλώς αποζημιώθηκα αλλά σκοπεύω να γίνω ακόλουθος της συγγραφέως. 

Η γραφή της πραγματικά με μάγεψε. Σίγουρα έπαιξε ρόλο και η μετάφραση (είναι της Χριστίνας Ριζοπούλου – συγχαρητήρια αγαπητή) αλλά σίγουρα η χρήση της γλώσσας της Feeney παραμένει εξαιρετική. Πολύ ωραίες περιγραφές, αφήγηση, σκηνές. Τα πάντα.

Πάμε να δούμε λίγο τι τρέχει με την Ντέιζι και τι με την οικογένειά της. 

Η Ντέιζι ήρθε τρίτη κατά σειρά όταν οι γονείς της επιθυμούσαν να κάνουν αγόρι μιας και τα άλλα δύο τους παιδιά ήταν κορίτσια. Η μητέρα από την πρώτη στιγμή που ήρθε στον κόσμο η μικρότερη κόρη έδειξε χωρίς κανέναν ενδοιασμό την απογοήτευσή της. 

Όταν η Ντέιζι έγινε 4 χρονών πέθανε! Όταν την επανέφεραν στη ζωή διαπίστωσαν ένα πρόβλημα στην καρδιά της το οποίο το είχε εκ γενετής. Το προσδόκιμο ζωής ήταν πολύ μικρό. 

Ο πατέρας μουσικός, άφαντος επί το πλείστον από την οικογένεια. Η σύζυγος παράτησε τις σπουδές της για να γίνει μητέρα αν και δεν τα έχει καταφέρει και πολύ καλά. 

Τα μυστικά που κρύβουν όλοι τους είναι τρομερά. Μόνο που δεν τα ξέρουμε και δεν τα μαθαίνουμε παρά μόνο σταδιακά και με αποκορύφωμα το μεγαλύτερο που μας αποκαλύπτεται στο τέλος.

Την Ντέιζι δεν την αγαπάει κανένας. Μόνο η γιαγιά της με την οποία περνάει πολύ καιρό στο σπίτι της στο νησί. Πανταχού παρούσα η άμπωτη που την περιμένουν κάθε φορά για να μπορούν να κινηθούν στην πόλη.

Η ιστορία ξεκινάει με την αφήγηση της Ντέιζι (όλο το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη γραφή κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο σε μυθιστόρημα που όμως το καταφέρνει αριστοτεχνικά η συγγραφέας) η οποία μας ενημερώνει ότι η γιαγιά κάλεσε όλη την οικογένεια για τα ογδοηκοστά γενέθλιά της που είναι την επόμενη μέρα. Μετράμε ανάποδα μαζί της τις ώρες που απομένουν για την άμπωτη γιατί εγκλωβίζονται στο σπίτι λόγω κακοκαιρίας. Στο μεταξύ ένα ένα τα μέλη της οικογένειας Ντάρκερ πεθαίνουν. Με πρώτη τη γιαγιά… αφού πρώτα όμως τους διάβασε την αλλαγμένη διαθήκη της όπου ανέφερε ότι η περιουσία της πηγαίνει στη μοναδική δισέγγονή της.

Η γιαγιά είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων με μεγάλη επιτυχία το ένα που έχει ηρωίδα την… Ντέιζι!

Αγωνία, δυνατό χτυποκάρδι, μυστικά και ίντριγκες, κορυφώσεις και ανατροπές εκπληκτικές, τέτοιες που δεν ήθελα να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου. Ειδικά η ανατροπή στο τέλος… Ούτε που το περιμένετε!

Είναι ένα βιβλίο που σας προτείνω με κλειστά μάτια να το διαβάσετε.

Βρείτε το εδώ και καλή απόλαυση!


Σχόλια