BOOK REVIEW: ΤΟ Ρ ΤΗΣ ΕΡΩΜΕΝΗΣ της ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗ από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

  (Της  Κατερίνας Τσαμπά ) Το βιβλίο αυτό είναι ένα μείγμα ερωτικού, κοινωνικού και αστυνομικού μυθιστορήματος. Η συγγραφέας περιπλέκει αυτά τα είδη με αρκετή μαεστρία. Παρακολουθούμε την πτώση ενός παντρεμένου ζευγαριού. Μας θυμίζει πολλές από τις ιστορίες που έχουμε ακούσει. Ένα τυπικό ζευγάρι που παντρεύτηκε και το κατάπιε καθημερινότητα και ό,τι αυτή περιλαμβάνει. Η Αγγελική, ο Σέργιος, η μικρή Νεφέλη η κόρη τους και το τρίτο πρόσωπο, η κακιά, η Ευρυδίκη. Θα μπορούσε το τρίτο πρόσωπο να πλέξει τις ζωές τους επικίνδυνα; Βλέπουμε τον Σέργιο να γίνεται έρμαιο της Ευρυδίκης η οποία εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή του. Είναι όμορφη και ξέρει πώς να χειρίζεται έναν άντρα και τις καταστάσεις. Ερωτεύονται δυνατά ώσπου έρχεται ο φόνος ενός ανθρώπου κλειδί. Εκεί προστίθεται ο αστυνόμος Δεγλής και αρχίζουμε και βλέπουμε και τη δική του οπτική. Οι καταστάσεις ολοένα και κλιμακώνονται και η πλοκή πλέον γίνεται αστυνομική. Ο Δεγλής τους έχει πάρει στο κατόπι και θέλει πάσει θυσία να εξιχνιάσει το έγ

Book Review: Το Ημερολόγιο μιας Τυφλής Γυναίκας, της Χριστίνας Σαρρή, από εκδόσεις THE LAW OF SUCCESS


(Της Γιώτας Βασιλείου)

Το βιβλίο της Χριστίνας Σαρρή, «Το Ημερολόγιο μιας Τυφλής Γυναίκας» είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει ο τίτλος του. Το ημερολόγιο μιας τυφλής γυναίκας. Είναι η καταγραφή της καθημερινότητας μια νέας κοπέλας που έχει στερηθεί κάτι που για εμάς τους υπόλοιπους είναι αυτονόητο. Την αίσθηση της όρασης. Είναι τυφλή. Το «Ημερολόγιο» της Χριστίνας είναι ένα συγκλονιστικό αφήγημα που καταδύεται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, εξερευνώντας θέματα όπως η αναπηρία, η απώλεια, η αποδοχή και η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.

Το βιβλίο αυτό γίνεται το μέσο μέσα από το οποίο η Χριστίνα εκφράζει τα συναισθήματα, τους φόβους και τις ελπίδες της, καθώς παλεύει να προσαρμοστεί στη νέα της πραγματικότητα. Αναδεικνύει με ευαισθησία τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία στην καθημερινότητά του. Η Χριστίνα μάχεται σε καθημερινή με την απώλεια της ανεξαρτησίας της και την ανάγκη να βασίζεται –ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ– στους άλλους, αλλά τελικά μαθαίνει να αποδέχεται την κατάστασή της και να βρίσκει νέους τρόπους να ζει μια πλήρη ζωή.

Οι σχέσεις της Χριστίνας με τους άλλους ανθρώπους αποτελούν τον κύριο άξονα του ημερολογίου. Η αγάπη, η φιλία και η οικογενειακή υποστήριξη παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της προς την αποδοχή και την αυτοπραγμάτωση. Αντίθετα η σχέση της με τους αγνώστους και τους “Καλούς Σαμαρίτες” του κόσμου αυτού, που θέλουν να “βοηθούν” με τους δικούς τους όρους, αποτελεί τροχοπέδη και μόνο προβλήματα της δημιουργεί.

Κι όμως, παρά τις αντιξοότητες, η Χριστίνα επιδεικνύει αξιοθαύμαστη δύναμη και ανθεκτικότητα. Το βιβλίο μας υπενθυμίζει ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, η ανθρώπινη θέληση μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να βρούμε νόημα στη ζωή.

Η γραφή της Σαρρή είναι απλή και άμεση αλλά ταυτόχρονα βαθιά συγκινητική. Η χρήση του πρώτου προσώπου μας επιτρέπει να εισχωρήσουμε στον εσωτερικό κόσμο της και να βιώσουμε τα συναισθήματά της από πρώτο χέρι.

Γράφει στο οπισθόφυλλο η Χριστίνα ότι το ημερολόγιό της δεν είναι ένα βιβλίο για να σε εμπνεύσει, να σε συγκινήσει, να σε μάθει να εκτιμάς, να σε μάθει να σέβεσαι και να σε μάθει να βλέπεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια των αναπήρων αλλά είναι η δική της κραυγή αγανάκτησης. Κι όμως για όποιον έχει καρδιά και αυτιά ανοιχτά, «Το Ημερολόγιο μιας Τυφλής Γυναίκας» και θα εμπνεύσει και θα συγκινήσει και θα προκαλέσει εκτίμηση και σεβασμό. Γιατί πριν και πρώτα απ’ όλα είναι μια ιστορία θάρρους, ελπίδας και ανθρώπινης δύναμης. Είναι ένα βιβλίο που θα μείνει αξέχαστο.

Βρείτε το εδώ και διαβάστε το όπως και δήποτε!

Photo credits: polinabright.com

Σχόλια