Παρουσίαση Βιβλίου: HOUSE OF LEAVES, του Mark Z. Danielewski, από PANTHEON BOOKS (USA)


"What miracle is this? This giant tree.

It stands ten thousand feet high

But doesn’t reach the ground. Still I stands.

Its roots must hold the sky."

Πριν λίγες εβδομάδες, σας παρουσίασα το βιβλίο Frida, των Benjamin Lacombe και Sebastien Perez, ως ένα εξαιρετικό δείγμα έντυπης τέχνης. Σήμερα θέλω να σας γνωρίσω ένα βιβλίο μοναδικό στο είδος του, που έχει γίνει η πέτρα του σκανδάλου πολλές φορές και σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για το «Σπίτι από φύλλα», του Mark Z. Danielewski.

Αυτό που θα σας παρουσιάσω είναι η αγγλόφωνη έκδοση, μιας και το μεταφρασμένο στα ελληνικά (εκδ. Πόλις), είναι εξαντλημένο προ πολλού και επί του παρόντος αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Εννοείται ότι όποιος το έχει δεν το δίνει κι αν αποφασίσει να το πουλήσει, οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη. Απ’ ότι με ενημέρωσαν, πρόσφατα πουλήθηκε αντίτυπο στα 300 ευρώ, ενώ οι τιμές στο metabook ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ!!! Πολλά λεφτά θα πει κανείς, για ένα βιβλίο. Και θα συμφωνήσω 100%, μιας και στους περισσότερους από εμάς δεν περισσεύουν. Ωστόσο, κατανοώ την ανάγκη των συλλεκτών να το έχουν στη βιβλιοθήκη τους, γιατί είναι πραγματικά, ένα έργο τέχνης!

 

Θα σας μιλήσω λοιπόν για την έκδοση αυτή καθ’ αυτή και όχι το κείμενο, η ιστορία, η πλοκή και η γραφή του Danielewski. Αυτά είναι ένα ξεχωριστώ κομμάτι που απαιτούν εκτεταμένη ανάλυση. Ίσως κάποια άλλη στιγμή. 

Δυστυχώς, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο, δεν έγινε ευρέως γνωστό ανάμεσα στους φίλους της λογοτεχνίας του τρόμου και του φανταστικού, με αποτέλεσμα, μεγάλος όγκος των εκτυπωμένων βιβλίων να καταλήξει στην ανακύκλωση. Ο ίδιος ο εκδότης, όταν ερωτήθηκε, απάντησε ότι δε σκοπεύει να προχωρήσει σε επανεκτύπωση του εν λόγω τίτλου. Το αποτέλεσμα είναι, αυτή τη στιγμή να κυκλοφορούν ελάχιστα αντίτυπα και η αναζήτηση του βιβλίου θυμίζει πια, τη δυστοπική ταινία  “The book of Eli”.

  

Το «Σπίτι από φύλλα» είναι ένα αλλοπρόσαλλο βιβλίο. Ότι γνωρίζατε κι ότι είχατε στο μυαλό σας για τη σελιδοποίηση ενός βιβλίου, μπορείτε τώρα να το διαγράψετε. Κι αυτό γιατί το 2000 οπότε και πρωτοεκδόθηκε το βιβλίο, ο Mark Z. Danielewski, ανέτρεψε κάθε εκδοτικό κανόνα και νόρμα, πολύ απλά καταργώντας τα! Ανήκει, λένε οι ειδικοί, στην κατηγορία ergodic literature (εργοδική λογοτεχνία), λόγω του ότι οι σημειώσεις και οι παραπομπές δεν προσφέρουν συμπληρωματικές ή επεξηγηματικές πληροφορίες αλλά είναι βασικό κομμάτι της ιστορίας. Δηλαδή, η πλοκή του έργου εξελίσσεται ΚΑΙ μέσα από τις υποσημειώσεις. Εγώ πάλι λέω ότι ανήκει στα βιβλία αυτά που ήθελα να έχω στη βιβλιοθήκη μου!

I still get nightmares*

Η «πλοήγηση» του αναγνώστη μέσα από τις 700+ σελίδες του εν λόγω βιβλίου, είναι από μόνης της μια ιδιαίτερη εμπειρία. Σελίδες γραμμένες εν είδει επιστολής σε γραφομηχανή, σελίδες γραμμένες σαν ημερολόγιο, σελίδες παρ’ ολίγον κενές, με μια μικρή φράση στο κέντρο ή στην άκρη τους. Σελίδες με νότες μουσικής. Το στήσιμο του κειμένου αλλάζει ανάλογα με την περιγραφή. Έτσι λοιπόν έχουμε σελίδες με το κείμενο ανάποδα ή διαγώνια, τόσο που πρέπει να γυρίσεις το βιβλίο 180 μοίρες για να διαβάσεις. Κείμενο που χρειάζεται καθρέφτη για να γίνει κατανοητό, κείμενο μέσα σε κουτιά, κόκκινο, διαγραμμένο ή κωδικοποιημένο. Κείμενο ατάκτως (φαινομενικά) ερριμμένο. Λέξεις και γράμματα που αιωρούνται στο κενό… Αν μπορέσετε να τα αθροίσετε όλα αυτά, το αποτέλεσμα που θα βγάλετε είναι η απόλυτη απομυθοποίηση της συνέπειας στη σελιδοποίηση! Η κάθε σελίδα του βιβλίου πάλλεται στο δικό της ρυθμό και μεταφέρει τον αναγνώστη σε άλλη διάσταση. Δε μπορείς να καμία σιγουριά για το τι θα αντικρίσεις στην επόμενη σελίδα ή αν θα μπορείς να διαβάσεις ενόσω είσαι ξάπλα στον καναπέ ή εάν θα χρειαστεί να σταθείς μπροστά σε καθρέφτη για να διαβάσεις αυτό που λέει παρακάτω.  Πρόκειται δηλαδή για ένα πολυεπίπεδο και καθόλου γραμμικό πόνημα, που αποδεικνύει περίτρανα ότι πολλές φορές δεν παίζει ρόλο το τι έγραψες αλλά το πώς το έγραψες και κυρίως το πώς το παρουσίασες!


Είμαι σίγουρη πως πολλοί από εσάς θα αναρωτιέστε αν διαβάζεται και πως. Κι όμως παιδιά, αυτός ο δαιδαλώδης λαβύρινθος διαβάζεται. Κι όχι μόνο διαβάζεται αλλά είναι ότι πιο ευφυές έχει συλλάβει ποτέ ο ανθρώπινος -λογοτεχνικός- νους! Αν είστε φανατικοί του είδους αλλά δεν έτυχε να ακούσετε για το συγκεκριμένο βιβλίο, θα σας έλεγα να γκουγκλάρετε “House of Leaves”και να αφεθείτε στις ομορφιές που θ’ αντικρίσετε. Είμαι σίγουρη οτι θα το λατρέψετε. Εάν πάλι σας φαίνεται δύσκολο, τρελό, παρανοϊκό κι πιστεύετε πως δε θα μπορούσατε ποτέ να το διαβάσετε, τότε ακούστε τη συμβουλή του συγγραφέα στην πρώτη σελίδα:

"This is not for you."

Trivia:

  • Ο ίδιος ο Danielewski προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας τηλεοπτικής σειράς, βασισμένη στο βιβλίο του. Ακόμα όμως, δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο.
  • Κυκλοφορεί ήδη μια ταινία, απόπειρα να προσομοιάσει το βιβλίο, χωρίς επιτυχία βεβαίως. Τίτλος της "Dave made a maze" (2017).
  • Το επόμενο πόνημα του συγγραφέα είναι μια σειρά βιβλίων, με τίτλο “The Familiars”. Όταν ολοκληρωθεί η σειρά θα αριθμεί 27 τόμους!! Σημειώστε ότι αυτή τη στιγμή έχουν εκδοθεί μόνο οι 5 πρώτοι!



*Έτσι ξεκινάει το βιβλίο


 

Σημαντικό: Πριν κλείσω θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή, σε όσους πραγματικά ενδιαφέρονται και αναζητούν σπάνια βιβλία. Κυκλοφορούν στην αγορά πολλοί απατεώνες, που οικειοποιούνται φωτογραφίες άλλων και πουλάνε ανύπαρκτα αντίτυπα βιβλίων σε άκρως προσιτές τιμές. Εννοείται, πως αφού λάβουν τα χρήματα εξαφανίζονται από το πρόσωπο της γης. Πρόσφατα είχαμε αρκετά τέτοια περιστατικά, όχι μόνο με το συγκεκριμένο βιβλίο αλλά και με άλλα εξαντλημένα και δυσεύρετα. Πολλή προσοχή λοιπόν! 

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για το βιβλίο εδώ.




Σχόλια