Book Review: ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑ, του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ, από εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

(Της Γιώτας Βασιλείου ) Το τηλέφωνο χτυπάει. Εκείνος απαντά. «Δέκα και δέκα» του λέει μια γυναικεία φωνή και κλείνει η γραμμή. Το επόμενο βράδυ το ίδιο. Και το μεθεπόμενο και κάθε βράδυ έκτοτε. Φάρσα ή απειλή; Το ερώτημα ταλανίζει τον Μάριο Μαθιόπουλο και τον αναγκάζει να ανατρέξει στα πρώτα κεφάλαια της ενήλικης ζωής του. Το «Δέκα και Δέκα» του Σπύρου Κακατσάκη είναι ένα παιχνίδι με τον χρόνο, ένα βιβλίο μυστηρίου που καταπιάνεται με την ανθρώπινη φύση με κατανόηση αλλά και με κριτική ματιά. Με τον τίτλο του να θυμίζει διαρκώς το σταμάτημα του ρολογιού σε μια συμβολική ώρα, το μυθιστόρημα φτιάχνει μια ατμόσφαιρα διακριτικού σασπένς. Η καθημερινότητα του ήρωα ανατρέπεται από μια φράση που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη – αλλά σιγά σιγά μετατρέπεται σε εμμονή, σαν ένα ξυπνητήρι της μνήμης, σαν σε καθρέφτη που τον καλεί να κοιτάξει βαθιά μέσα στην ψυχή του. Η γραφή του Κακατσάκη είναι απλή αλλά όχι απλοϊκή. Χτίζει τις σκηνές του αργά και προσεκτικά. Με την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει...

Παρουσίαση Βιβλίου: FRIDA, των Benjamin Lacombe και Sebastien Perez

Σήμερα αντί οτιδήποτε άλλο, θα ήθελα να σας δείξω την ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ έκδοση ενός βιβλίου, το οποίο αγόρασα πριν λίγους μήνες, από το εξωτερικό. Πρόκειται για τη βιογραφία της λατρεμένης μου Frida Kalho, σε μια εκπληκτική εικονογράφηση του Benjamin Lacombe και με τα ποιητικά κείμενα του Sebastien Perez αλλά και αποσπάσματα από τα προσωπικά ημερολόγια της Φρίντα.


Δυστυχώς οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν την ομορφιά αυτού του βιβλίου, με το υφασμάτινο εξώφυλλο, πιστέψτε με όμως όταν σας λέω ότι, πρόκειται για ένα εντελώς ασυνήθιστο και πρωτοποριακό έργο, το οποίο, εκτός της καλλιτεχνικής του αξίας, έχει και απύθμενο συναισθηματικό βάθος. Μέσα από τις διάτρητες σελίδες του, ο αναγνώστης κάνει ένα ταξίδι μέσα στις πτυχές της ζωής, της ψυχής και της τέχνης, της τεράστιας αυτής προσωπικότητας. 



Μαθαίνουμε για τους προβληματισμούς της, προβληματισμούς τους οποίους, μέσω της δημιουργικής διαδικασίας τους μετέτρεψε σε "καύσιμη ύλη" κι από κει σε τέχνη. Θέματα όπως η αγάπη, η ζωή, ο θάνατος και η μητρότητα την απασχολούσαν όλη της τη ζωή και αυτά είναι που βλέπουμε να αποτυπώνονται τόσο εύγλωττα μέσα από τα συμβολικά και σουρεαλιστικά της έργα.


Νομίζω ότι δεν έχω δει κάτι ποιο όμορφο στη ζωή μου και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.




Δείτε έργα της Φρίντα Κάλο εδώ, ενώ εδώ μπορείτε να κάνετε μια online περιήγηση στο μπλε σπίτι της (La casa azul).




Σχόλια