Book Review: 33 Ιστορίες για το 1821, Συλλογικό έργο, από τις Εκδόσεις Gema

 


(Γράφει η Μαριάννα Φλέσσα)

Η συλλογή διηγημάτων «33 ιστορίες για το 1821» από τις εκδόσεις Gema μας παρουσιάζει μια από τις πιο λαμπρές αλλά και ιδιαίτερες και αμφιλεγόμενες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας. Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο όπου 33 γνωστοί συγγραφείς και ιστορικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μας γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης. 


Θα μου πείτε, φέτος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης, εκδόθηκαν δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες έργα, για το θέμα αυτό. Τι είναι αυτό που το κάνει τόσο διαφορετικό; Καταρχάς είναι έργο όπου συγκεντρώνει τις πέννες και τις γραφές μεγάλου αριθμού συγγραφέων -  σύγχρονων συγγραφέων - γεγονός που εξασφαλίζει, το δυνατόν, μια αντικειμενική ματιά στα τεκταινόμενα, ενώνοντας πολλές φωνές που αντικατοπτρίζουν διαφορετικές κοινωνικοπολιτικές και επιστημονικές αποχρώσεις. Οι 33 συγγραφείς του έργου γράφουν για ένα διαφορετικό κομμάτι της επανάστασης. Άλλοτε για ένα γεγονός, για έναν ήρωα, είτε για κάποιον ΑΦΑΝΗ ή άγνωστο ήρωα... Με προσωπική τους επιλογή και έρευνα επί του θέματος, κατορθώνουν στην πλειοψηφία τους, να μιλήσουν επιτυχώς για το θέμα της επιλογής τους με πρωτοτυπία και να φωτίσουν σκοτεινές γωνιές της σύγχρονης ιστορίας. Θα σταθώ περισσότερο σε ιστορίες όπου προβάλλονται λιγότερο γνωστοί αγωνιστές του 21. Ο Κατσαράκης, ο Φωτάρας, ο Ανεμογιάννης. Ήρωες που οι περισσότεροι από μας ούτε τα ονόματά τους δεν γνωρίζουμε κι η προσφορά τους έιναι η ίδια αν όχι και μεγαλύτερη κάποιες φορές από άλλους γνωστούς αγωνιστές. 


Τέλος, να τονίσω ότι δεν πρόκειται ούτε για καθαρή (βαρετή ίσως για πολλούς) ιστοριογραφία, ούτε για βιογραφίες, ούτε για στρατηγική από ατέλειωτες αιματοβαμμένες μάχες. Είναι μια σοφή επιλογή από γεγονότα που διατρέχουν την Ελληνική Επανάσταση από τα προεπαναστατικά χρόνια ως και το τέλος της. Είναι δοσμένα κατά περίσταση, με την ανάλογη συγγραφική χροιά. Θεωρώ ότι είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια από τον συντονιστή της, κύριο  Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη που προλογίζει και την ανθολογία.


Στο βιβλίο συμμετέχουν οι: Έρικα Αθανασίου, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Παναγιώτης Γούτας, Γεράσιμος Δενδρινός, Χρήστος Δεσύλλας, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Κατερίνα Καριζώνη, Νίκος Κατσαλίδας, Δημήτρης Κωστόπουλος, Τηλέμαχος Κώτσιας, Ανδρέας Μήτσου, Γιάννης Δ. Μπάρτζης, Βαγγέλης Μπέκας, Γιώργος Μπλάνας, Κωνσταντίνος Μπούρας, Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Παπαδάκης, Μάγδα Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη, Γιάννης Πατσώνης, Μίτση Πικραμένου, Γιώργος Πύργαρης, Δήμητρα Πυργελή, Γιάννης Ράγκος, Λιάνα Σακελλίου, Λεύκη Σαραντινού, Ντίνος Σιώτης, Μαρία Σκιαδαρέση, Κώστας Στοφόρος, Ευαγγελία Τότσκα, Φίλιππος Φιλίππου, Άγγελος Χαριάτης, Χρήστος Χαρτοματσίδης.


Καλές αναγνώσεις!


@mariannareading


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ!


Ακολουθήστε με στο instagram για περισσότερες απόψεις και παρουσιάσεις βιβλίων εδώ!


Σχόλια