Book Review: ΟΙ ΜΥΣΤΕΣ, της ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΡΔΕΛΑ, από εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ


(Της Γιώτας Βασιλείου)

«Υπάρχουν κάποια παιχνίδια που δεν έχουν νικητές»

Θα ξεκινήσω την άποψή μου ακριβώς όπως ξεκινά το νέο της μυθιστόρημα η Έλενα Κορδελά «Οι Μύστες»: «Πόσες φορές ισχυριστήκατε ότι κάποιος δράστης ήθελε κρέμασμα; Πόσες φορές εκφράσατε την άποψη ότι η θανατική ποινή θα έπρεπε να υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα για ορισμένα εγκλήματα; Και πόσες φορές φωνάξατε ότι τα ισόβια πρέπει να είναι πραγματικά ισόβια;». Ερώτημα που σίγουρα έχει δημιουργηθεί σε όλους μας, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ειδήσεις για ειδεχθή εγκλήματα, για τα οποία δεν έχει αποδοθεί η δέουσα δικαιοσύνη.

Οι «Μύστες» λοιπόν της Έλενας Κορδελά είναι μια μυστική οργάνωση με αυξημένο το αίσθημα του δίκαιου, η οποία υπηρετεί τον μαθηματικό κανόνα της «χρυσής τομής» αποδίδει την πρέπουσα δικαιοσύνη και τιμωρία, ανάλογη του εγκλήματος, εκεί που η δικαιοσύνη έχει αποτύχει να το κάνει. Για την εξάρθρωση της οργάνωσης ο αστυνόμος Δημήτρης Χατζηλαδάς (γνωστός από τα προηγούμενα βιβλία), σε στενή συνεργασία με την ΕΥΠ, θα παρεισφρήσει στην οργάνωση, χωρίς να φαντάζεται καν το τι πρόκειται να συναντήσει. 

Τρία στα τρία λοιπόν για την Έλενα. Είναι δεδομένο πλέον ότι έχει τον τρόπο της να στήνει τις αστυνομικές ιστορίες της και να συναρπάζει τον αναγνώστη. Καλογραμμένο, με σφιχτοδεμένη πλοκή και καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες, «Οι Μύστες» είναι ένα μυθιστόρημα  που ξεφεύγει από τα στενά όρια του αστυνομικού και έρχεται να συναντήσει την κατασκοπευτική λογοτεχνία ενώ πραγματεύεται διάφορα κοινωνικά ζητήματα, όπως το πολύ ευαίσθητο θέμα της αυτοδικίας και της αυτόκλητης δικαιοσύνης. Στο σύνολό της είναι μια ιστορία που μιλά για την αγάπη και την προδοσία, την αυταπάρνηση και την τιμωρία. Ένα άκρως γοητευτικό και ανατρεπτικό θρίλερ, που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και την τελευταία του σελίδα.

Σε σχέση τώρα με την μυστικιστική Οργάνωση των Μυστών, είναι εντυπωσιακό το στήσιμό της, το οποίο είναι βασισμένο στα αρχαιοελληνικά πρότυπα. Είναι εμφανής η έρευνα που έχει γίνει από τη συγγραφέα προκειμένου να συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία για τη διάρθρωση της. Επιπροσθέτως, οι πληροφορίες που μας δίνει για τον τρόπο διείσδυσης των νέων μελών και οι πληροφορίες για τις δοκιμασίες που πρέπει να περάσουν για να ενταχθούν στην Οργάνωση είναι άκρως ενδιαφέρουσες. Επιπλέον, οι πληροφορίες που μας δίνονται στο παράρτημα για το νομικό πλαίσιο μέσα από στο οποίο εργάστηκε η συγγραφέας (ούσα και δικηγόρος η ίδια), είναι εξίσου ενδιαφέρον και δείχνει συνέπεια και σεβασμό τόσο προς το ίδιο το έργο της όσο και προς εμάς τους αναγνώστες, κάτι που προσωπικά εκτιμώ ιδιαιτέρως. 

Αυτό που προσωπικά λάτρεψα στο βιβλίο αυτό, είναι η ύπαρξη κάποιων αρκετά δύσκολων γρίφων, που παίζουν άσχημα με το μυαλό μας. Δε θα βαυκαλιστώ λέγοντας ότι τους έλυσα όλους. Όχι, κάθε άλλο. Όπως προείπα ήταν αρκετά δύσκολοι και μαθηματικής φύσης κι εγώ με τα μαθηματικά έχουμε σχέση αγάπης-μίσους. Ωστόσο τους πάλεψα μέχρις τελικής πτώσης, οπότε και γύρισα πίσω, στο λυσάρι. Ναι, έκλεψα κυρίες και κύριοι. Κι αν με κρίνετε ένοχη, καλέστε τους «Μύστες» να με δικάσουν!

Καλές αναγνώσεις!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.


 


Σχόλια