BOOK REVIEW: Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ ΜΙΑΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΚΟΤΑΣ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ



(Της Γιώτας Βασιλείου)

Πριν από πολλά χρόνια, είχα δει μια ταμπέλα στην είσοδο ενός χιουμοριστικού εστιατορίου, η οποία έγραφε «Το χιούμορ είναι έμφυτο. Αν δεν έχεις φύτεψε». Κάθε φορά λοιπόν που σκοντάφτω πάνω στον κο Καραναστάση, στα βιβλία του δηλαδή ή σε κάποιο post του στα social media, θυμάμαι αυτή την ταμπέλα. Γιατί, τόσο στο «Έγκλημα και ταλαιπωρία», το προηγούμενο βιβλίο του, όσο και στο νέο του, το «Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας», το χιούμορ κρατάει τα ινία στην υπόθεση.  Κι είναι ένα χιούμορ ιδιότυπο, σχεδόν εφηβικό. Ακατέργαστο κι ειλικρινές. Όπως άλλωστε φαίνεται να είναι κι ο ίδιος ο συγγραφέας.

Στο «Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας», αυτό που πραγματεύεται ο κος Καραναστάσης δεν είναι οι αναπαραγωγικές συνήθειες μιας κότας. Κάθε άλλο μάλιστα. Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι πει κανείς πως είναι παραπλανητικός. Κι ίσως να είναι στην τελική. Ωστόσο, διαβάζοντας το περιεχόμενο του βιβλίου, διαπιστώνει ο αναγνώστης ότι του ταιριάζει «γάντι». Δεν είναι παραπλανητικός αλλά απολύτως συμβολικός. Η «κόκκινη κότα» μιλάει για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον δημόσιο τομέα και τις διαπροσωπικές σχέσεις που τις διέπουν. Πρωταγωνιστής και πάλι ο Οράτιος Χ. Μέσα από τις 174 σελίδες του βιβλίου, βιώνουμε παράλληλα με τον Οράτιο, την καθημερινότητά του. Τις απόπειρες εύρεσης εργασίας, τις αποτυχίες και τα χουνέρια που παθαίνει.

Με το νέο του αυτό πόνημα, ο Βασίλης Καραναστάσης, αποτυπώνει όλα τα ευτράπελα της ελληνικής κοινωνίας και της αγοράς εργασίας. Με το καυστικό και σαρκαστικό του χιούμορ, μας παρακινεί να μην πάρουμε τα πράγματα πολύ στα σοβαρά και να δούμε την αστεία τους πλευρά. «Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας» όμως, δεν είναι ένα ακόμα χιουμοριστικό βιβλίο κι αν το είχατε έτσι στο μυαλό σας, αναθεωρείστε. «Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας» είναι μια αλληγορία για τα κακώς κείμενα της σύγχρονης  κοινωνίας, της αλλοτρίωσης των ανθρώπων και της δυσκολίας που διέπει πλέον τις μεταξύ μας σχέσεις.

Το διάβασα σε 2 μόλις ώρες και το καταφχαριστήθηκα. Πολύ περισσότερο μπορώ να πω, από το «Έγκλημα και ταλαιπωρία», το οποίο ήταν ένα αμιγώς χιουμοριστικό βιβλίο.

Καλές αναγνώσεις!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ!

Σχόλια