Book Review: ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑ, του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ, από εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

(Της Γιώτας Βασιλείου ) Το τηλέφωνο χτυπάει. Εκείνος απαντά. «Δέκα και δέκα» του λέει μια γυναικεία φωνή και κλείνει η γραμμή. Το επόμενο βράδυ το ίδιο. Και το μεθεπόμενο και κάθε βράδυ έκτοτε. Φάρσα ή απειλή; Το ερώτημα ταλανίζει τον Μάριο Μαθιόπουλο και τον αναγκάζει να ανατρέξει στα πρώτα κεφάλαια της ενήλικης ζωής του. Το «Δέκα και Δέκα» του Σπύρου Κακατσάκη είναι ένα παιχνίδι με τον χρόνο, ένα βιβλίο μυστηρίου που καταπιάνεται με την ανθρώπινη φύση με κατανόηση αλλά και με κριτική ματιά. Με τον τίτλο του να θυμίζει διαρκώς το σταμάτημα του ρολογιού σε μια συμβολική ώρα, το μυθιστόρημα φτιάχνει μια ατμόσφαιρα διακριτικού σασπένς. Η καθημερινότητα του ήρωα ανατρέπεται από μια φράση που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη – αλλά σιγά σιγά μετατρέπεται σε εμμονή, σαν ένα ξυπνητήρι της μνήμης, σαν σε καθρέφτη που τον καλεί να κοιτάξει βαθιά μέσα στην ψυχή του. Η γραφή του Κακατσάκη είναι απλή αλλά όχι απλοϊκή. Χτίζει τις σκηνές του αργά και προσεκτικά. Με την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει...

BOOK REVIEW: ΚΙΧ, ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ ΚΙΝΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΩΡΑΙΤΗ



(Της Γιώτας Βασιλείου)

Αν κι έχει περάσει καιρός από τότε που το διάβασα, άδραξα την ευκαιρία της έκδοσης του δεύτερου βιβλίου του Σταυριανού Κιναλόπουλου "Παλέρμο, έπεσε η νύχτα", το οποίο περιμένει υπομονετικά τη σειρά του κι είπα να σας μιλήσω λίγο για το προηγούμενο του μυθιστόρημα, το "ΚΙΧ" (με σήμα την Ψιψίνα)!

Το Κιχ δεν έχει καμία μα καμία σχέση με ότι έχετε διαβάσει μέχρις ώρας. Είναι εντελώς διαφορετικό. Δεν ξέρω σε ποια κατηγορία να το κατατάξω. Δεν είναι αμιγές αστυνομικό, δεν είναι θεατρικό, δεν είναι νουβέλα... Ας το χαρακτηρίσω, έτσι για την ιστορία μόνο, θεατρικό αστυνομικό μυθιστόρημα. 

Γενικά, όλα αυτά που θα ήθελα να γράψω για το Κιχ, τα έχει γράψει ήδη ο Κ. Γεωργουσόπουλος, στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, οπότε δεν θα τα επαναλάβω. Θα συμπληρώσω μόνο ότι, οι χαρακτήρες του είναι καλοδουλεμένοι και συμπαγείς και πείθουν τον αναγνώστη. Η ιστορία είναι ευφυέστατη, διαθέτει μια ιδιαίτερη πλαστικότητα και ξετυλίγεται με πολύ ευρηματικό τρόπο. Οι θεατρικοί διάλογοι που πολύ εύστοχα χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, δίνουν ενδιαφέρον και εξάπτουν την φαντασία του αναγνώστη. Συν το γεγονός ότι πρωταγωνίστρια στο όλο πόνημα είναι μια... γάτα (!!!), ε αυτό κι αν εξάπτει την φαντασία μας! 

Προτείνω λοιπόν, εάν δεν έχετε διαβάσει το πρώτο βιβλίου του Σταυριανού Κιναλόπουλου, να το κάνετε πάραυτα και μην βγάλετε ΚΙΧ!!!

Καλές αναγνώσεις!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ!

Σχόλια