BOOK REVIEW: ΤΙ ΓΕΥΣΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΜΑΜΑ, ΤΗΣ LUCIA SCUDERI, ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΥΡΟΣ



Τι γεύση έχουν τα χρώματα μαμά, της Lucia Scuderi

(Της Μαριάννας Φλέσσα)


Ομολογώ ότι είναι ένα από τα πιο πρωτότυπα παιδικά βιβλία που έχουν φτάσει στα χέρια μου. Το «παιδικά», βάλτε το με ερωτηματικό. Το «Τι γεύση έχουν τα χρώματα, μαμά» της Lucia Scuderi, προσφέρει γνώσεις που θεωρώ ότι λείπουν και από πολλούς ενήλικες. Απευθύνεται, λοιπόν, σε παιδιά από 3 έως 103 χρονών και αφορά τη διατροφή και το πώς θα μάθουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, να τρέφονται υγιεινά.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες και η κάθε μία εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό:


  • Στο πρώτο μέρος, τα παιδιά, παίζοντας και μέσα από γρίφους, μαθαίνουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Ποια είναι τα «εποχής»; Τι σημαίνει αυτό; Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει δέντρο … φραουλιά αλλά είναι ένα μικρό, χαμηλού ύψους φυτό; Ανακαλύπτει, το παιδί, όχι μόνο τα φρούτα αλλά και σημαντικές πληροφορίες για τα φυτά από τα οποία προέρχονται, μέσα από ένα παιχνίδι αντιστοίχισης.
  • Στο δεύτερο μέρος τα φρούτα και τα λαχανικά χωρίζονται σε 5 ομάδες, ανάλογα με τα χρώματά τους και κατ’ επέκταση τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Για τους κυριότερους εκπροσώπους κάθε κατηγορίας, όπως για τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, δίνονται μερικές επιπλέον πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν βρίσκονται εύκολα ούτε σε βιβλία φυτολογίας, ενώ κάποιες από αυτές συνδέονται στενά με θέματα που αγαπούν τα παιδιά, όπως ο Χάρι Πότερ! Τι σχέση λοιπόν, έχει ο βασιλικός, με το βασιλίσκο το φίδι που κρατούσε φυλακισμένο ο Σάλαζαρ Σλίθεριν στην Κάμαρα των Μυστικών;
  • Στη τρίτη ενότητα, τα παιδιά (και όχι μόνο όπως είπαμε παραπάνω) καλούνται μέσω παιχνιδιών και ερωτήσεων να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις που απέκτησαν στις δύο προηγούμενες ενότητες. Ανακαλύπτουν συνδυασμούς φρούτων και λαχανικών που βελτιώνουν την υγεία τους και τη φυσική τους κατάσταση.

Όπως έχω ήδη γράψει παραπάνω, το βιβλίο αυτό, δε θεωρώ ότι απευθύνεται μόνο σε παιδιά. Και οι μεγαλύτεροι έχουμε ελλιπείς γνώσεις σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά και την ωφέλεια των φρούτων και των λαχανικών. Είναι μια αφορμή να ασχοληθούμε εκτενέστερα και να εντάξουμε τους θρεπτικούς και νόστιμους αυτούς φίλους στη διατροφή μας, προκειμένου να είμαστε ακμαίοι και υγιείς και φυσικά να μάθουμε και στα παιδιά μας να πράττουν το ίδιο!

“[...] Αλήθεια, ξέρεις από πού πήρε το όνομά του το πορτοκάλι; Το φρούτο αυτό, το έφεραν στην Ευρώπη και την Ασία Πορτογάλοι εξερευνητές, που του έδωσαν αυτή την ονομασία [...]

Το βιβλίο υπογράφει η Ιταλίδα Lucia Scuderi, η οποία από μια πρόχειρη έρευνα που έκανα στο Ίντερνετ, έχει γράψει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό παιδικών βιβλίων, ως επί τω πλείστον με εκπαιδευτική βάση, ενώ το 2013 της απονεμήθηκε το βραβείο Andersen. Η ίδια υπογράφει και την εικονογράφηση του βιβλίου, η οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας και πολύ ρεαλιστική, δεδομένου ότι χρησιμοποιεί μόνο ζωγραφιές και όχι φωτογραφίες για να περάσει τα μηνύματά της στους μικρούς μας φίλους και να τους διδάξει. Πραγματικά, με εξαιρετική μαεστρία, αποδίδει τόσο λιτά αλλά και τόσο αντιπροσωπευτικά τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φυτά από όπου αυτά προέρχονται, που είναι αδύνατον όταν θα τα δούνε τα παιδιά στη φύση να μη τα αναγνωρίσουν.

Θέλω να τονίσω ότι, η αφορμή για να γραφτεί ένα τέτοιο βιβλίο είναι σίγουρα η ανάγκη οι μικροί μας φίλοι (κι όχι μόνο), να διδαχθούν από νωρίς την ορθή διατροφή. Να καταλάβουν τα οφέλη της, όπως επίσης την σπουδαιότητα για τη φυσική οικονομία και για οικολογικούς λόγους κάθε είδος παραγωγής να καταναλώνεται την εποχή που παράγεται. Για παράδειγμα, τα καρπούζια το καλοκαίρι, οι φράουλες την άνοιξη κτλ. Επίσης, σημαντική είναι η παρότρυνση να δοκιμάσουν κάποια είδη, τα οποία ίσως δεν τα συμπαθούν ιδιαίτερα, είτε γιατί δεν έχουν έντονη γεύση, είτε γιατί έχουν έντονη γεύση και μυρωδιά. Ένα τέτοιο είδος είναι το σκόρδο, για το οποίο μαθαίνουμε ότι από την εποχή των Φαραώ χρησιμοποιείται ως φάρμακο για να καταπολεμήσουν οι άνθρωποι τις εντερικές λοιμώξεις!
Χωρίς αμφιβολία, το «Τι γεύση έχουν τα χρώματα, μαμά» είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των γονέων που θέλουν να διδάξουν τη σωστή, υγιεινή διατροφή και να φέρουν τα παιδιά τους κοντά στη φύση!

Καλή ανάγνωση (και καλή όρεξη) σε μικρούς και μεγάλους!


Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ!

Σχόλια