Book Review: ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΟΡΙΑΝ ΕΞΠΡΕΣ, της AGATHA CHRISTIE



(Της Γιώτας Βασιλείου)

Τι να πει κανείς τώρα για το έργο αυτό, του Ιερού Τέρατος της Λογοτεχνίας, της Άγκαθα Κρίστι... Είναι ιεροσυλία και μόνο να σκεφτώ να κάνω κανονική κριτική, οπότε έτσι απλά, θα γράψω δυο λόγια. 

Κατά τη γνώμη μου, είναι ίσως το πιο "δυνατό χαρτί" της συγγραφέα. Όχι μόνο μένει στην κορυφή των προτιμήσεων των αναγνωστών από όταν πρωτοκυκλοφόρησε, το 1934, αλλά έχει γυριστεί -εις διπλούν μάλιστα- σε ταινία κι έχει ανέβει εκατοντάδες φορές στο θεατρικό σανίδι, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Όριαν Εξπρές κάνει το ταξίδι του αδιάκοπα, εδώ και πολλές δεκαετίες σε όλον τον κόσμο και στην πορεία του, μαζεύει όλο και περισσότερους οπαδούς.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά έξυπνη και ευρηματική ιστορία τύπου whodunnit, που παρ' όλη την πολύ μπερδεμένη πλοκή της, είναι άρτια δομημένη και δεν κάνει πουθενά κοιλιά.  Προσωπικά το έχω διαβάσει 4 φορές  και σε 4 διαφορετικές εκδόσεις (μαζί με αυτήν, των εκδόσεων Ψυχογιός). Κάθε φορά ήταν μια μοναδική εμπειρία, την οποία απόλαυσα μέχρι την τελευταία του αράδα! 

Όσον αφορά την έκδοση του Ψυχογιού, πραγματικά, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται πόσο προσοχή δίνει ο συγκεκριμένος Οίκος, στις εκδόσεις του. Ο τόμος είναι στιβαρός, με γερή ράχη. Το χαρτί είναι καλής ποιότητας και τα γράμματα σε καλό μέγεθος, για εμάς τους πιο... σιτεμένους. Το εξώφυλλο δε με ξετρελαίνει, θα προτιμούσα κάτι πιο vintage, αλλά περί ορέξεως...

Γρήγορο, δυνατό, εύστροφο, ανατρεπτικό, ενίοτε αστείο, το Όριεντ Εξπρές θα σας ταξιδέψει στον μαγευτικό κόσμο του Ερκιούλ Πουαγώ! Να είστε στην ώρα σας! Μην το χάσετε!

Καλές αναγνώσεις!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.

Σχόλια