ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΙΜΟ

Δημήτρης Σίμος: «Φοβάμαι την αποτυχία αλλά ξέρω πως είναι βασικός πυλώνας της ίδιας της ζωής»

(Συνέντευξη στη Γιώτα Βασιλείου)

Έχοντας μόλις μπει στην τρίτη δεκαετία της ζωής του, ο Δημήτρης Σίμος είναι από τους πιο πετυχημένους, νέους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας της χώρας μας. Η πρώτη του συγγραφική δουλειά «Τα Βατράχια» (Εκδ. Bell), στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και έλαβε  την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό “Ασημένια Σελίδα” ενώ παράλληλα προτάθηκε, από το λογοτεχνικό περιοδικό «Κλεψύδρα», για το «Βραβείο Νέου λογοτέχνη». Από το Γενάρη του 2016, αποτελεί ένα από τα νεότερα μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ). Δηλώνει θαυμαστής των Σιμενόν και Ιζζό ενώ αγαπά να διαβάζει κοινωνικά και κλασική Ελληνική λογοτεχνία.
Πολυπράγμων όπως είναι, ασχολείται και με τη συγγραφή θεατρικών έργων αλλά και τηλεοπτικών σεναρίων. Μάλιστα, μέσα στο 2021, όπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος στα ΒΙΒΛΙΟγραφικά, πρόκειται να παρακολουθήσουμε μια τηλεοπτική παραγωγή στην οποία υπογράφει εκείνος το σενάριο.  Πριν από μόλις μερικές μέρες, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το νέο βιβλίο του Δημήτρη, με τίτλο «Σώσε με». Ένα ψυχολογικό θρίλερ με αστυνομική πλοκή, εντελώς διαφορετικό από ότι μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα. Με αφορμή λοιπόν την έκδοση του  «Σώσε με», ο Δημήτρης δέχτηκε να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις. Πάμε να δούμε τι μας είπε…

Δημήτρη καλώς σε βρήκαμε στα ΒΙΒΛΙΟγραφικά. Είναι πολύ μεγάλη χαρά που σε έχουμε κοντά μας. Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το νέο σου βιβλίο, με τίτλο "Σώσε με". Μίλησέ μας λίγο γι' αυτό. Τι πραγματεύεται;

To νέο μου μυθιστόρημα ξεφεύγει από τα όρια του αστυνομικού μυθιστορήματος και μπαίνει σε ένα νέο είδος για μένα, αυτό του ψυχολογικού θρίλερ. Πρόκειται για την ιστορία μιας οικογένειας σε ένα χωριό έξω από την Κομοτηνή, στο Κρυφό. Τρεις αδερφές ετοιμάζονται να συναντήσουν τη μητέρα τους, με αφορμή το μνημόσυνο του πατέρα τους, σε μια επιστροφή στον τόπο τους. Η μία αδερφή δεν εμφανίζεται στο καθορισμένο ραντεβού. Η εξαφάνιση της θα δοκιμάσει τις σχέσεις της οικογένειας, αναζητώντας τη σωτηρία τους. Για να σωθούν, πρέπει να  αντιμετωπίσουν τα μυστικά που τόσα χρόνια έκρυβε το Δάσος των Μανιταριών. Την ίδια στιγμή, στον υγρότοπο του Εθνικού πάρκου Θράκης,  η αστυνόμος Λουκίδη ανακαλύπτει το παραμορφωμένο πτώμα μιας γυναίκας.    

Ξέρω πως από τα "Τοξικά Μάτια" κιόλας, ήθελες να πας το έργο σου σε άλλα συγγραφικά μονοπάτια. Είναι το "Σώσε με" το σημείο εκκίνησης;

Θα έλεγα πως το "Σώσε με" είναι ένα διάλειμμα από το detective story και μια βαθιά βουτιά στο ψυχολογικό θρίλερ.

Πρόκειται όπως προείπες, για ψυχολογικό θρίλερ και μάλιστα χωρίς τον αγαπημένο μας ήρωα, το Χρήστο Καπετάνο. Θα αναγνωρίσουν οι αναγνώστες το Δημήτρη Σίμο στη γραφή σου ή η στροφή είναι συνολική;
Σίγουρα θα με αναγνωρίσετε. Αυτό είναι και το στοίχημα μου. Όποιος με διαβάζει, να λέει αυτός είναι "Σίμος". Να αντιλαμβάνεται την οπτική μου, ανεξάρτητα αν διαβάζει αστυνόμο Καπετάνο ή την ιστορία της οικογένειας Πομάνου.

Η νέα σου ιστορία διαδραματίζεται όχι στη Χαλκίδα αλλά σε ένα χωριό έξω από την Κομοτηνή, το Κρυφό. Για να είμαι ειλικρινής το γκούγκλαρα αλλά δεν βρήκα κάτι σχετικό. Υποθέτω λοιπόν ότι το χωριουδάκι είναι δημιούργημα της πολύ ζωηρής σου φαντασίας. Σωστά;
Ακριβώς. Είναι φανταστικό μέρος, αλλά συνάμα τόσο πραγματικό…

Γιατί στη Θράκη κι όχι σε κάποιο άλλο σημείο της Ελλάδας; Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από την επιλογή του τόπου;
Η Θράκη, η Κομοτηνή και τα γύρω χωριά, μου προσέφεραν ένα στοιχείο που αποζητούσα εδώ και καιρό στα μυθιστορήματα μου και προσπαθούσα παλιότερα, με διάφορα τεχνάσματα, να το εισάγω στα κείμενα μου- το στοιχείο του «εξωτικού». Εδώ, σε αυτό βιβλίο, αυτή η εικόνα του εξωτικού ήρθε σχεδόν αβίαστα, προκαλώντας, ακόμα και σε μένα τον ίδιο, έκπληξη με τον τρόπο που η ειλικρινής απεικόνιση μιας κοινωνίας, καταφέρνει να διασπάσει την ομοιομορφία και να φέρει μια αίσθηση διαφορετικότητας σε ένα ψυχολογικό-αστυνομικό θρίλερ. Το στοιχείο ήταν μπροστά στα μάτια μου και ήταν οι διαφορετικοί πολιτισμοί και κουλτούρες που προκύπτουν, λόγω της ύπαρξης της Μουσουλμανικής μειονότητας. Αυτό το στοιχείο αλλά και η έντονη αγωνία που οφείλει να έχει ένα ψυχολογικό-αστυνομικό θρίλερ,  με έκαναν να απολαύσω την κάθε λέξη που έβαζα.

Δημήτρη διαβάζοντας το «Σώσε με» διαπιστώνει κανείς την εξέλιξή σου ως συγγραφέας. Το νέο σου έργο το διακρίνει όχι μόνο ωριμότητα αλλά και ισορροπία μεταξύ του αστυνομικού και του ψυχολογικού στοιχείου. Πόσο σε δυσκόλεψε αυτό;
Για μένα ήταν μια απόλαυση με αρκετές τεχνικές δυσκολίες.
Σε όλη την συγγραφή του «Σώσε με», αναζήτησα μια ρεαλιστική προσέγγιση στον πόνο και στην αγωνία που φέρνει η εξαφάνιση ενός μέλους μιας οικογένειας και η πυξίδα των δράσεων των πρωταγωνιστών ήταν οι έντονοι, αλλά συνάμα διαφορετικοί, χαρακτήρες τους. 
Το «Σώσε με», έφερε και για μένα, μια εικόνα αποκέντρωσης των μικρών χωριών αλλά ποτέ δεν μου έδωσε την αίσθηση της απώλειας της δυναμικής τους. Πάντα στο μυαλό μου πηγαινοερχόταν η «οπτική» μιας ακοίμητης δύναμης και ενέργειας που αναζωπυρώνεται, μόλις τα μέλη που εγκατέλειψαν τον τόπο τους, γυρίσουν πίσω και ξαναπατήσουν το χώμα που μεγάλωσαν. Αυτό ακριβώς που αναγεννάται, σαν η ίδια η γη να καταλαβαίνει πως τα πόδια της οικογένεια Πομάνου, πατάνε ξανά τα μέρη της και αποφασίζει να απελευθερώσει συναισθήματα και σκέψεις.


Λίμνη Ισμαρίδα: Εκεί όπου βρέθηκε η πρώτη σωρός

Αυτό που προσωπικά ξεχώρισα στην ιστορία σου, ήταν η προσέγγισή σου προς την γυναικεία ψυχοσύνθεση. Πως τα κατάφερες να μπεις τόσο βαθιά μέσα στην θηλυκή ψυχή; 
Είναι η πρώτη φορά που προσεγγίζω τόσους διαφορετικούς γυναικείους χαρακτήρες και επιδιώκω να έρθω σε επαφή με τους δεσμούς και τις σχέσεις μιας επαρχιακής μητριαρχικής οικογένειας και μάλιστα σε διάλυση. Η οικογένεια Πομάνου, η μητέρα και οι 3 κόρες της οικογένειας με έβαλαν σε έναν κόσμο αγάπης και ανταγωνισμού, αδικίας και λύτρωσης. Ήταν πολλές φορές που με προβλημάτισε αν ο πόνος ερμηνεύεται διαφορετικά, βιώνεται με άλλους κανόνες λόγω φύλου κι ανώτερης συναισθηματικής ευφυΐας του θηλυκού γένους και σε αυτό το κομμάτι έδωσα την μεγαλύτερη προσοχή.

Τι σκέφτεσαι για το μέλλον; Τις ιστορίες σου θα τις μονοπωλήσει ο Καπετάνος ή τριγυρίζει στο μυαλό σου κάποιος νέος ήρωας;
Ο Καπετάνος θα επιστρέψει σε τέταρτη περιπέτεια και αυτό είναι βέβαιο. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Αυτήν τη στιγμή, το μυαλό μου έχει εστιάσει στο "Σώσε με" και σε κάτι τηλεοπτικό που ετοιμάζεται για το 2021 και έχω αναλάβει το σενάριο.

Και μιας και μιλήσαμε γι’ αυτό, πες μας, θα τολμούσες να δημιουργήσεις έναν θηλυκό χαρακτήρα, ο οποίος θα υπήρχε ο κίνδυνος να "καπελώσει" τον αγαπημένο μας Χρήστο Καπετάνο;
Φυσικά και θα το έκανα. Εξάλλου το ίδιο το "Σώσε με" έχει για πρωταγωνίστριες 4 γυναίκες. Η μεγαλύτερη απόδειξη πως είμαι ανοιχτός σε προκλήσεις.  


«Το Σώσε με είναι ένα διάλειμμα από το detective story και μια βαθιά βουτιά στο ψυχολογικό θρίλερ.»

Πως ήσουν σαν παιδί; Σου άρεσε το διάβασμα εξ' αρχής ή ήταν κάτι το οποίο το καλλιέργησες μεγαλώνοντας;
Μου άρεσε πολύ από παιδί αλλά όσο μεγάλωνα άρχισα να το απολαμβάνω περισσότερο, να μαγεύομαι. Έγραψα, όταν αποφάσισα να διηγηθώ γραπτά μια ιστορία που είχα ακούσει. 

Ποια είδη λογοτεχνίας προτιμάς και ποιους συγγραφείς θα συναντήσουμε, αν κρυφοκοιτάξουμε στη βιβλιοθήκη σου;

Αστυνομικά, κοινωνικά και κλασική Ελληνική λογοτεχνία. 

Θα "σκότωνες" έναν αγαπημένο ήρωα για χάρη της εξέλιξης της ιστορίας σου ή για χάρη των πωλήσεων;
Ναι. Με δυσκολία, αλλά ναι, θα το έκανα. 


«Επιτυχία σημαίνει, να "θέλουν να μιλήσουν μαζί σου, γιατί κάτι θα κερδίσουν". Αυτό και τίποτα άλλο. Την αποτυχία την φοβάμαι, αλλά ξέρω πως είναι βασικός πυλώνας της ίδιας της ζωής - και έχω πέσει πολλές φορές πάνω σε αυτό τον πυλώνα.»

Μέσα από τα πρώτα βιβλία σου βγάζεις μία ιδιαίτερη αγάπη για τη Χαλκίδα. Τι δεσμοί σε δένουν με τον τόπο αυτό;
Είναι όλα τα παιδικά μου καλοκαίρια και ο τόπος των αναμνήσεων μου. Η καταγωγή μου είναι από Λέσβο και Τήνο, αλλά ένα μικρό εξοχικό στην περιοχή με έκανε να μάθω τον τόπο και να τον αγαπήσω.

Δημήτρη τι σημαίνει για σένα επιτυχία; Φοβάσαι την αποτυχία;
Επιτυχία σημαίνει, να "θέλουν να μιλήσουν μαζί σου, γιατί κάτι θα κερδίσουν". Αυτό και τίποτα άλλο. Την αποτυχία τη φοβάμαι, αλλά ξέρω πως είναι βασικός πυλώνας της ίδιας της ζωής - και έχω πέσει πολλές φορές πάνω σε αυτό τον πυλώνα. 

Η αλήθεια είναι ότι είσαι "μορφή" στα social media εν τούτοις, όποιος όμως σε παρακολουθεί, παρατηρεί ότι τα χρησιμοποιείς με φειδώ. Ποιους άλλους διαύλους επικοινωνίας χρησιμοποιείς προκειμένου να επιτύχεις αναγνωρισιμότητα και πωλήσεις;
Νομίζω πως αυτό, πρέπει να το αφήνουμε στους ειδικούς. Και νιώθω πολύ τυχερός που και στη Bell αλλά και στο Μεταίχμιο, το τμήμα marketing είναι εργατικό και προσπαθεί για το καλύτερο.

Δημήτρη, η πανδημία του κορωνοϊού και η υποχρεωτική καραντίνα υπήρξε τροχοπέδη για συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοπώλες. Εσένα πόσο θα έλεγες ότι σε επηρέασε;
Θα έλεγα πως με έβαλε σε μια «παύση». Απλά περίμενα να τελειώσει, όλο αυτό για να πάρω ξανά μπρος. 


«Ο Καπετάνος θα επιστρέψει σε τέταρτη περιπέτεια και αυτό είναι βέβαιο.»

Είσαι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Πόσο συμβατά οι αριθμοί με τη συγγραφή Δημήτρη; Αν έπρεπε να διαλέξεις μεταξύ των δύο, τι θα επέλεγες; 
Δε θα διάλεγα. Εμένα η ισορροπία στη ζωή μου, επέρχεται με τη συνεχή αλληλεπίδραση αυτών των δυο κόσμων. Και αυτό με κάνει να νιώθω ολοκληρωμένος. 

Είσαι νέος και πολύ πετυχημένος στο αντικείμενό σου. Τι θα συμβούλευες ένα νέο παιδί που έχει όνειρο να γράψει ένα βιβλίο;
Να είναι εργατικός, να διαβάζει βιβλία, να δοκιμάζει το ύφος του. Να μην ελπίζει μόνο στη φαντασία. Φαντασία έχουν όλοι!

Δημήτρη κλείνοντας θα ήθελα να σου ευχηθώ κάθε επιτυχία στη νέα σου προσπάθεια. Είμαι σίγουρη ότι θα ταξιδέψει πολύ μακριά!
Κι εγώ ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και την κουβέντα μας. 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα ή να αγοράσετε το "Σώσε με" εδώ.

Σχόλια