Boor Review: Ναπολέων Βοναπάρτης και Ελλάδα της Ξένης Δ. Μπαλωτή, εκδόσεις Κύφαντα




(Από τη Μαριάννα Φλέσσα)

Θα έλεγε κανείς ότι για ένα ιστορικό πρόσωπο όπως ο Ναπολέων Βοναπάρτης έχουν γραφτεί και λεχθεί τα πάντα. Είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι κάθε πτυχή της ζωής του έχει μελετηθεί διεξοδικά από τους ιστορικούς και τους βιογράφους του τα τελευταία 200 χρόνια. Παρόλα αυτά, η ιστορικός, καθηγήτρια και συγγραφέας κα Ξένη Δ. Μπαλωτή, με το βιβλίο της «Ναπολέων Βοναπάρτης και Ελλάδα, η Ιστορία και οι Μύθοι», επιχειρεί κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί. Την σύνδεση της Ελληνικής Ιστορίας με τον Γάλλο στρατηγό κι αυτοκράτορα.

Η ίδια αναφέρει ότι με το παρόν δοκίμιό της δεν φιλοδοξεί να μελετήσει διεξοδικά τη σχέση της Ελλάδας με τον Βοναπάρτη, αλλά  να λειτουργήσει το κείμενό της ως μια αφετηρία για μια πιο ενδελεχή και λεπτομερή προσέγγιση και σύνδεση των δύο ιστορικών πλευρών. Με αφορμή, λοιπόν, τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21 και κατέχοντας θέση «Ανταποκρίτριας» του Souvenir napoléonien μας γνωρίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας ενός μεγάλου στρατηγού που συγκρίθηκε με τον Μέγα Αλέξανδρο και της σχέσης του με την Επανάσταση που δημιούργησε το σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Η μελέτη έχει δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος είναι η σύνδεση του Βοναπάρτη με την Ελληνική Επανάσταση και με την στήριξη της βιβλιογραφίας, την απόδειξη της επιθυμίας του να εμπλακεί και να βοηθήσει τους ραγιάδες στο σκοπό τους. Τόσο γιατί ο ίδιος επιθυμούσε διακαώς να υπάρχει ένα ανεξάρτητο ελληνικό κράτος κάτω από τη σφαίρα της επιρροής του, όσο και γιατί οι ίδιοι οι Έλληνες τον προσεγγίζουν ζητώντας επανειλημμένα την βοήθειά του. Αναφέρονται επιγραμματικά και δύο φορές που υπήρξε γαλλική κατοχή (1797-1799 και 1807 -1815) των Επτανήσων και η επιρροή της στο ελληνικό θέμα. Επίσης παρουσιάζεται και η περιοδεία στον Μοριά (1795) των συμβούλων του και ελληνικής καταγωγής, αδερφών Stephanopoli, με σκοπό τη διερεύνηση και τη διάδοση των επαναστατικών ιδεών. Ο δεύτερος άξονας σύνδεσης των δύο πλευρών αφορά έναν τοπικό, λαϊκό μύθο της Κρήτης που λέει ότι ο Ναπολέοντας καθ’ οδόν προς την Αίγυπτο, κατά την ομώνυμη εκστρατεία του, διανυκτέρευσε στην Ιεράπετρα (1898). Πάτησε, δηλαδή, επί ελληνικού εδάφους; Στο βιβλίο η συγγραφέας αναλύει αν είναι αληθής ή όχι η δοξασία για τη φυσική παρουσία του Βοναπάρτη στο νησί.

Αν κι έχω σπουδάσει Ιστορία και Ευρωπαϊκη Ιστορία το αντικείμενο του ενδιαφέροντός μου απέχει από τη Νεότερη Γαλλική Ιστορία με αποτέλεσμα οι γνώσεις μου να είναι περιορισμένες. Το βιβλίο της κας Μπαλωτή είναι ένα εξαιρετικό κείμενο, που συνοδεύεται από εκτενή βιβλιογραφία και φωτίζει ένα άγνωστο κι ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας μας. Απευθύνεται όχι μόνο σε ιστορικούς αλλά σε οποιονδήποτε αγαπάει το αντικείμενο και επιθυμεί να ενημερώνεται και να μαθαίνει. Τόσο η ίδια όσο και ο εκδοτικός οίκος Κύφαντα αξίζουν συγχαρητηρίων τόσο για το θέμα του βιβλίου όσο και για την εξαιρετικά προσεγμένη τρίγλωσση έκδοση (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά).

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ













Σχόλια