Book Review: ΜΙΡΕΙΓ, της ΑΝ-ΦΛΕΡ ΝΤΡΙΓΙΟΝ, σε εικονογράφηση του ΕΡΙΚ ΠΙΜΠΑΡΕ


(Της Γιώτας Βασιλειου)

Μια ιστορία για τα όνειρα, τον χρόνο, τα μικρά και τα μεγάλα θαύματα της ζωής.

Οι εκδόσεις κόκκινη κλωστή δεμένη μας έχουν συνηθίσει σε υπέροχες κυκλοφορίες έτσι ακόμη μία φορά έχουμε μία εξαιρετική έκδοση για τους μικρούς μας φίλους με τίτλο «Μιρέιγ». Το «Μιρέιγ» είναι η καλοκαιρινή περιπέτεια ενός μοναχικού αγοριού, το οποίο περνάει τις καλοκαιρινές του διακοπές κάνοντας όνειρα ότι μπορεί να πετάξει. Μοναδική συντροφιά του φίλου μας, η Μιρέιγ, ένα χαμογελαστό χελιδόνι, το οποίο ακούει τις σκέψεις του αγοριού και το βοηθά να ταξιδεύει νοητά στους αιθέρες. Τη μοναξιά του αγοριού έρχεται να ανατρέψει ένας απίθανος γεροντάκος, ο Λεόν  και μαζί σχεδιάζουν και κατασκευάζουν μια ιπτάμενη μηχανή, η οποία βασίζεται στην ανατομία του χελιδονιού. Έτσι, ο μικρός μας φίλος κατορθώνει να πραγματοποιήσει το όνειρό του και πετά ψηλά στον ουρανό.

Αυτό που έχω να παρατηρήσω αρχικά είναι ότι, η μεγάλη διάσταση του βιβλίου, είναι μια σπουδαία περίσπαση από τις οθόνες κινητών και τάμπλετ. Το βιβλίο κυριολεκτικά «απορροφά» τα μικρά παιδάκια, κάνοντάς τα να νοιώθουν ότι παρακολουθούν κινηματογράφο, βοηθώντας τα παράλληλα να συμμετέχουν ενεργά στην ιστορία.

Η σκέψη του αγοριού, μέσα από τα κείμενα, είναι απλοϊκά δοσμένη και μπορεί να γίνει απόλυτα κατανοητή από τα παιδιά κι αυτά με τη σειρά τους να ταυτιστούν με τον ήρωα του παραμυθιού. Νοιώθουν τη μοναξιά και την απογοήτευση του μικρού, για τους μη υποστηρικτικούς γονείς του, τη χαρά του όταν γνωρίζει το Λεόν, τον ενθουσιασμό του όταν συνειδητοποιεί ότι η πιο μεγάλη του επιθυμία μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Τα υπέροχα απαλά χρώματα της εικονογράφησης, θυμίζουν εικόνες ονείρου. Μοιάζουν σαν οι σκηνές να ξεπηδούν μέσα από την ομίχλη, πράγμα το οποίο μπορεί να ταξιδέψει τα παιδιά σε ένα φανταστικό χωροχρόνο, ενώ παράλληλα τα ηρεμεί και τα προετοιμάζει για ύπνο. 

Μέσα από το παραμύθι προκύπτουν διδάγματα όπως ότι η επιμονή οδηγεί στην επιτυχία και την ανταμοιβή και ότι η φύση είναι η βάση για όλα. Προωθεί αξίες όπως η φιλία, ο σεβασμός, η δημιουργικότητα και το δικαίωμα στα όνειρα. Επίσης, δίνει ένα «μάθημα» θα έλεγα στους γονείς, να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν τα παιδιά τους, να τα βοηθούν να θέτουν στόχους και να τους επιτυγχάνουν 

Το «Μιρέιγ» είναι μια καλοκαιρινή περιπέτεια, που όμως μπορεί να θέσει τα θεμέλια για μια εποικοδομητική και δημιουργική ζωή. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Αναζητήστε το!
 
Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.

Σχόλια