Book Review: LA CASA DE PAPEL – ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, των IVAΝ TAPIA και MONTSE LINDE

  
(Της Γιώτας Βασιλείου)

Η δημοφιλής σειρά του Netflix, τώρα και Escape Book, από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα!!! Ένα βιβλίο μοναδικό και εντελώς διαφορετικό απ’ οτιδήποτε έχετε διαβάσει ή έστω φανταστεί μέχρι τώρα! Διαθέτει όλα τα καλά της σειράς, όπως πλοκή, περιπέτεια, ανατροπές, μυστήριο και το καλύτερο; Είναι βιβλίο! Είναι ένα Escape Book! Κι είναι η τέλεια συντροφιά για το καλοκαίρι και όχι μονο!!! 


Όλοι, λίγο έως πολύ, γνωρίζουμε τα escape rooms, όπου οι παίκτες κλειδώνονται σε έναν χώρο και καλούνται να λύσουν διάφορους γρίφους, οι οποίοι ένας προς ένας, θα τους βοηθήσουν να φτάσουν στην τελική αποκάλυψη κι εν τέλει στην απελευθέρωση τους από το δωμάτιο. Στα escape rooms οι παίκτες έχουν περιορισμένο χρόνο για να βρουν τη λύση και να ανοίξουν την πόρτα του δωματίου. Αντιθέτως, στα escape books έχουν όλο το χρόνο που χρειάζονται (συν τις απαντήσεις των γρίφων στο πίσω μέρος του βιβλίου), ώστε να λύσουν όλα τα κουίζ και να ολοκληρώσουν το οδοιπορικό τους στην ιστορία του βιβλίου. Γενικά, παρατηρούμε ότι υπάρχει μια τάση πίσω από όλο αυτό. Ήδη έχουν κυκλοφορήσει στο εξωτερικό αρκετά βιβλία αυτού του είδους, βιβλία που ελπίζουμε να τα δούμε κάποια στιγμή και στη χώρα μας. 

Το «La Casa de Papel – Το ημερολόγιο του Καθηγητή», των Ivan Tapia και Montse Linde, είναι ένα βιβλίο αλλιώτικο, ευφυές και πολύ ενδιαφέρον, μιας κι ο αναγνώστης συμμετέχει ενεργά στην εξέλιξη της ιστορίας. Διαβάζεις, φτιάχνεις οριγκάμι και λύνεις γρίφους αλλά όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Γιατί η πλοκή είναι με τέτοιο τρόπο δομημένη, όπου λύνοντας τον πρώτο γρίφο, μεταφέρεσαι πολλές σελίδες κι αρκετά κεφάλαια παρακάτω, μόνο και μόνο για να γυρίσεις ξανά πίσω. Δεν υπάρχει η λογική συνέχεια που θα περίμενε κανείς από ένα βιβλίο. Υπάρχει όμως η παλινδρόμηση, η χρονική λούπα και τα σούρτα-φέρτα στην αφήγηση που περιλαμβάνουν όλα αυτού του τύπου τα παιχνίδια (adventure, escape κτλ.).



Στην πρωτότυπη αυτή μεταφορά της πολύκροτης Ισπανικής σειράς, ο Καθηγητής στέλνει στον παιδικό του φίλο Χέρο, ένα μυστηριώδες κουτί. Το κουτί αυτό περιέχει έναν γρίφο, ο οποίος οδηγεί σε ένα δεύτερο γρίφο και ούτω καθεξής. Ακολουθώντας τα στοιχεία και λύνοντας τους γρίφους, ο Χέρο θα μπορέσει να φτάσει στο δώρο του, το οποίο τι άλλο θα ήταν, παρά ένα μέρος της λείας. Μέσα από τα διάφορα κουίζ που παραθέτει για το φίλο του, παρακολουθούμε παράλληλα τη ζωή του Σέρχιο Μαρκίνα στο παρελθόν μα και σήμερα. Μάλιστα, επειδή αναφέρεται στην πρώτη σεζόν της σειράς, μας βοηθά να θυμηθούμε τα γεγονότα της απόδρασης της ομάδας του Καθηγητή από το Νομισματοκοπείο της Ισπανίας. Οι γρίφοι στο σύνολό τους είναι έξυπνοι κι ευρηματικοί, βασίζονται στην ιδέα των οριγκάμι και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολοι. Μάλιστα θα έλεγα ότι είναι σε επίπεδο ικανοποιητικό για ένα παιδί στην πρώτη εφηβική ηλικία αλλά πολύ απλοϊκοί για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Πλέον αυτού, σε περίπτωση που ο παίκτης/αναγνώστης κολλήσει σε ένα γρίφο, υπάρχει πάντα το λυσάρι. Έτσι πάντα μπορεί να πάει παρακάτω.


Πριν κλείσω την άποψή μου, θα ήθελα να αναφερθώ και στη υπέροχη έκδοση. Σκληρό εξώφυλλο και μεγάλο σχήμα δίνουν στο βιβλίο μια πιο «πολυτελή» εικόνα. Το χαρτί εσωτερικά είναι πορώδες και χνουδωτό, με άλλοτε «σκοτεινή» αποτύπωση των εικόνων κι άλλοτε με κόκκινο φίλτρο, που εντείνει την κλειστοφοβική διάθεση της ιστορίας. Η συλλεκτική μάλιστα έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε με διάφορα παρελκόμενα, όπως ένα πλαστικό κουτί ποπ κορν, θερμός και σημειωματάριο, τα οποία έφεραν το σήμα της τηλεοπτικής πλατφόρμας Netflix.

Ανατρεπτικό και με ενδιαφέρουσα πλοκή, «Το ημερολόγιο του Καθηγητή» θα το αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Γρίφοι που αναζητούν λύση, ερωτήματα που απαιτούν απάντηση και η αποστολή σου ξεκίνησε. Εσύ, θα τα καταφέρεις να ξεκλειδώσεις αυτό το Escape Book;

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.



Σχόλια