Βιβλιοπρόταση: Η ΤΥΧΗ ΕΥΝΟΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ, του STEPHEN SPOTSWOOD, από εκδόσεις BELL


(Της Γιώτας Βασιλείου)

Με το ντεμπούτο του, ο συγγραφέας του «Η τύχη ευνοεί τους νεκρούς, Stephen Spotswood, δηλώνει απερίφραστα ότι ήρθε για να μείνει. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο ταξίδι στη Νέα Υορκη του 1946, το οποίο μας προσφέρει την ακριβή απεικόνιση της ατμόσφαιρας της μεταπολεμικής Αμερικής. 

Αυτό όμως που καθιστά το πρώτο έργο του Spotswood μοναδικό, δεν είναι ούτε η ιστορία του, ούτε η χρονική του τοποθέτηση. Είναι οι δυο αντισυμβατικές και πολύ πρωτοποριακές για την εποχή τους, πρωταγωνίστριες. Ο λόγος για τη Λίλιαν Πέντεκοστ, πασίγνωστη ιδωτική ερευνήτρια, με μυαλό ξυράφι αλλά με κορμί που καταρρέει αργά και σταθερά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και τη Γουίλοουτζιν Πάρκερ, αγοροκόριτσο και πρώην μέλος περιοδεύοντος τσίρκου, η οποία όχι μόνο είναι τετραπέρατη αλλά διαθέτει και ιδιαίτερα ταλέντα που θα φανούν χρήσιμα στην καριέρα της ως P.I. Οι δυο τους καλούνται να δώσουν λύση στο μυστήριο ενός φόνου ή και παραπάνω. Συγχρόνως όμως, πρέπει να φυλάνε και τα νώτα τους, γιατί υπάρχουν κάποιοι που δε βλέπουν με καλό «μάτι» τις έρευνές τους… 

Χαρακτήρισα πριν το βιβλίο «ατμοσφαιρικό» κι εξηγώ ευθύς αμέσως το γιατί. Σαφέστατα πρόκειται για μια αστυνομική ιστορία, ωστόσο είναι πολύ διαφορετική από τα συνηθισμένα. Όσοι αγαπούν την Agatha Christie και τους αρέσει να διαβάζουν τα βιβλία του Anthony Horowitz, είναι σίγουρο ότι θα απολαύσουν το πρώτο αυτό βιβλίο του Spotswood. Είναι ελαφρύ ανάγνωσμα, ρέει σαν το νεράκι, διαθέτει εύστοχο και μπόλικο χιούμορ, κάμποσες σκηνές δράσεις  και γλαφυρές περιγραφές. Πρόκειται για ένα βιβλίο που από τη μια διαθέτει την "τσαχπινιά" ενός χαμινιού του λιμανιού κι από την άλλη πραγματεύεται και σοβαρά κοινωνικά θέματα/ταμπού της εποχής, όπως η ομοφοβία και ο ρατσισμός. Θέματα που ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται.

Η ιστορία πλέκεται γύρω από τους παρακάτω άξονες: 

  1. Δυο γυναίκες ντετέκτιβς, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, που όμως έχουν κοινούς στόχους
  2. Την οικογένεια ενός ζάμπλουτου εργοστασιάρχη όπλων και τους σκελετούς που αυτή κρύβει στις ντουλάπες της
  3. Ένα αμφιλεγόμενο μέντιουμ, που μοιάζει να… φυτρώνει εκεί που δεν το σπέρνουν
  4. Μια καθηγήτρια, της οποίας η ευφυΐα τίθεται για μια στιγμή, προς αμφισβήτηση
  5. Εκβιασμούς, φόνους, επιθέσεις, μυστικά και ψέματα, όλα μαζί στο πακέτο του ενός

Το «Η τύχη ευνοεί τους νεκρούς» προτείνεται ανεπιφύλακτα σε:

  • Όσους αγαπούν τα βιβλία της Άγκαθα και ξέρουν να εκτιμήσουν μια ωραία ιστορία μυστηρίου, χωρίς σκηνές ωμής βίας κι αιματοβαμμένα εγκλήματα
  • Όσους έχουν βαρεθεί τις τετριμμένες αστυνομικές ιστορίες και ψάχνουν κάτι το διαφορετικό
  • Όσους έχουν μπουχτίσει από τους προβληματικούς ερευνητές, που είναι πνιγμένοι στο αλκόολ, τα ναρκωτικά και τα ψυχολογικά προβλήματα κι αναζητούν ήρωες αληθοφανείς, με καθημερινά προβλήματα. Προβλήματα που θα μπορούσε να έχει οποιοσδήποτε από εμάς. 
  • Όποιον δεν έχει ως μοναδικό στοιχείο επιλογής βιβλίου την έντονη δράση και την ανατρεπτική πλοκή αλλά αρέσκεται και σε πιο βραδύκαυστες πλοκές που όμως δεν υστερούν σε ένταση και νεύρο
  • Όποιον πιστεύει στην τύχη και δεν την προκαλεί ;-)

Αν το έντυνα με ένα τραγούδι, αυτό θα ήταν φυσικά το "Lost at the carnival", των Insane Clown Posse, το οποίο νομίζω ότι του ταιριάζει γάντι! ;-)

Tip για όσους έχουν διαβάσει το «Λουλούδια πάνω από την κόλαση» της Ilaria Tutti: Θυμάστε την Τερέζα Μπατάλια; Σας άρεσε; Αν ναι, τότε αυτό το βιβλίο κάνει 100% για εσάς! ;-)

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.


Σχόλια