BOOK REVIEW: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ του ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΠΕΣΣΟΑ από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

(Της  Κατερίνας Τσαμπά ) Είναι κάποια βιβλία μπροστά στα οποία σκύβω το κεφάλι και νιώθω τόσο μικρή όταν ειδικά καλούμαι να γράψω δυο λόγια για αυτά. Ένα τέτοιο είναι και το βιβλίο της ανησυχίας του Πεσσόα. Αν δεν επέμενε τόσο η Γιώτα (Βασιλείου) για να το διαβάσω, ίσως να μην το τολμούσα ποτέ. Την ευχαριστώ γιατί η αναγνωστική μου εμπειρία μαζί του ήταν εκπληκτική. Το ταξίδι, που λέμε καμιά φορά, υπέροχο. Τι να πρωτογράψω σκέφτομαι κι αυτό που υπερτερεί στο μυαλό μου είναι ότι το βιβλίο αυτό μοιάζει σαν απολογισμός της καθημερινότητας και καταγραφή συναισθημάτων, ώστε να τα διαβάσει κάποιος κάποτε. Σαν να θέλει να αφήσει μια παρακαταθήκη για τη ζωή, την τέχνη, τον θάνατο και τόσα άλλα. Μοιάζει να θέλει να δηλώσει τη θέση του. Λέει χαρακτηριστικά σε ένα σημείο ότι δεν εγκατέλειψε εντελώς τον Θεό αλλά ούτε και δέχτηκε ποτέ την ανθρωπότητα. Ότι η πραγματικότητα που μας δόθηκε δεν είναι άλλη από τις αισθήσεις μας κι αυτές εξερευνούμε. Θεωρεί τη ζωή ως “πανδοχείο” και σε αυτό περιμ...

Book Review: ΤΟ ΠΑΙΔΙ-ΛΑΖΑΡΟΣ, του ROBERT MAWSON, από εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ


(Της Γιώτας Βασιλείου)


“Όσα δε φέρνει ο χρόνος όλος, τα φέρνει μια στιγμή» λέει μια παροιμία και σε αυτό το βιβλίο βρίσκουμε την εφαρμογή της. Η επτάχρονη Φράνκι, ένα χαρούμενο κοριτσάκι, πέφτει θύμα τροχαίου. Μέσα σε δευτερόλεπτα ανατρέπεται ο κόσμος όλος κι η ανάβαση στον προσωπικό τους Γολγοθά, αρχίζει για την ίδια και την οικογένειά της. 

Το ατύχημα της μικρής φέρνει μια οικογένεια που μέχρι τότε δούλευε σαν καλολαδωμένη μηχανή, στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ο Robert Mawson κατορθώνει να αποδώσει άριστα τη ψυχολογική κατάσταση της οικογένειας από τη στιγμή του ατυχήματος και μετά.. Παράλληλα θίγει σημαντικά θέματα και βαθιά ερωτήματα που προκύπτουν μέσα από κρίσεις αυτού του είδους. Ο συγγραφέας αποδεικνύει ασίγαστο ταλέντο και οδηγεί τον αναγνώστη στον άγνωστο κόσμο της απώλειας συνείδησης, του κώματος ενώ καταβυθίζεται στη ψυχοσύνθεση των οικείων του θύματος, οι οποίοι προσπαθούν να φέρουν το παιδί πίσω στον κόσμο των ζωντανών. 

Δεν είναι ένα εύκολο ανάγνωσμα, κάθε άλλο. Δε ξέρω αν έχετε δει την ταινία «το λάδι του Λορέντζο». Μου το θύμισε πολύ η ιστορία αυτή. Όπως στην ιστορία του Λορέντζο, έτσι και στην ιστορία της Φράνκι, έχουμε την πολύ συγκινητική και βαθιά εξιστόρηση των γεγονότων που στιγμάτισαν τις οικογένειές τους. Ο Mawson έκανε μια πολύ ιδιαίτερη προσέγγιση στο θέμα, μου άρεσε πολύ η ιδέα του και μου έδωσε τροφή για σκέψη. Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον και συναισθηματικό βιβλίο.

Αν έχω να του καταλογίσω ένα μειονέκτημα, αυτό θα ήταν στο κάπως χαοτικό κι ίσως βιαστικά γραμμένο τέλος, το οποίο με μπέρδεψε κι αναγκάστηκα να γυρίσω κάποιες σελίδες πίσω για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Ωστόσο, τελειώνοντας μου άφησε μια αίσθηση πικρής εξιλέωσης

Εν κατακλείδι, «Το παιδί-Λάζαρος» είναι ένα πολύ συγκινητικό, οικογενειακό/ιατρικό δράμα, το οποίο μέσα στις σελίδες του κρύβει αρκετές εκπλήξεις. Το σίγουρο είναι ότι κρατά δέσμιο τον αναγνώστη, μέχρι την τελευταία του αράδα! 

Το βιβλίο είναι εξαντλημένο.


Σχόλια