Book Review: ΑΓΙΑ ΚΟΛΑΣΗ, της ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΒΕΛΟΝΙΑ, από εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ


(Της Γιώτας Βασιλείου)

Το βιβλίο το κέρδισα σε ένα διαγωνισμό σε μια από τις αγαπημένες μου βιβλιομάδες στο Facebook. Σε γενικές γραμμές αυτό δεν είναι το είδος των βιβλίων που επιλέγω αλλά το συγκεκριμένο κάτι μου έκανε, γι’ αυτό κι έλαβα μέρος. Αν και πράγματι δε θα το κατέτασσα στα είδη πρώτης επιλογής, οφείλω να ομολογήσω ότι το διάβασα ευχάριστα.

Η «Αγία Κόλαση» της Καλλιόπης Βελόνια είναι ένα ταξίδι στη Γαλλία του ύστερου Μεσαίωνα όπου οι βάναυσες πρακτικές της Ιεράς Εξέτασης κι ο θρησκευτικός φανατισμός μεσουρανούν ενώ οι διωγμοί και τα ανηλεή βασανιστήρια δεν έχουν τέλος. Ο βασικός σκελετός του βιβλίου είναι μια ιστορία αγάπης μεταξύ μιας μάγισσας και ενός ιερέα, πράγμα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα αποτελούσε τροχοπέδη στο να συνεχίσω την ανάγνωση. Η Καλλιόπη κατάφερε να με κερδίσει ωστόσο, γιατί αποτύπωσε αρκετά καλά μια από τις σκοτεινότερες εποχές της ανθρωπότητας και έστησε μια στιβαρή και συναισθηματικά φορτισμένη ιστορία, την οποία πασπάλισε με μπόλικες δόσεις φαντασίας. Οι ήρωες της είναι καλοσχεδιασμένοι, με τα ελαττώματα και τα προτερήματά τους, χωρίς να είναι εξιδανικευμένοι. Το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο έχει στηρίξει την ιστορία της, στο βαθμό που μπορώ να ξέρω, δείχνει να είναι σωστό, με τις όποιες ανακρίβειες μπορεί να προκύπτουν χάριν της μυθοπλασίας. Κορυφαίες στιγμές για μένα ήταν οι ιδιαζόντως ειδεχθείς περιγραφές των βασανιστηρίων, όπου δεν ήταν λίγες οι στιγμές που ένοιωσα να ενοχλούμαι ιδιαίτερα και σκεφτόμουν σοβαρά να το αφήσω. Εν τούτοις δεν το έκανα γιατί τελικά μου είχε κεντρίσει πολύ το ενδιαφέρον και ήθελα να δω πως θα καταλήξει. 

Σε γενικές γραμμές, η «Αγία Κόλαση» είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα ιστορικής φαντασίας, που πλέκει όμορφα τα ιστορικά γεγονότα, με το φανταστικό για να καταλήξει τελικά σε ένα ρεαλιστικό φινάλε. Θεωρώ ότι αυτό ήταν ένα στοίχημα της Καλλιόπης με τον εαυτό της και φαίνεται πως το κέρδισε. 

Όσον αφορά στην ίδια την έκδοση, πρέπει να πω ότι είναι η πρώτη φορά που διαβάζω κάτι από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Η αλήθεια είναι ότι απογοητεύτηκα γιατί περίμενα περισσότερη φροντίδα από νέο σχετικά εκδοτικό οίκο. Η επιμέλεια ήταν ελλιπής με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάρα πολλά λάθη. Ωστόσο θα πρέπει να πω ότι με ικανοποίησε η μεγάλη γραμματοσειρά που με βοήθησε να διαβάζω χωρίς γυαλιά. 

Ξεπερνώντας λοιπόν τον ύφαλο της απρόσεκτης επιμέλειας κι εφόσον αγαπάς αυτό το είδος λογοτεχνία η «Αγία Κόλαση» σε περιμένει! 

Καλές αναγνώσεις!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ!


Σχόλια