Book Review: ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑ, του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ, από εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

(Της Γιώτας Βασιλείου ) Το τηλέφωνο χτυπάει. Εκείνος απαντά. «Δέκα και δέκα» του λέει μια γυναικεία φωνή και κλείνει η γραμμή. Το επόμενο βράδυ το ίδιο. Και το μεθεπόμενο και κάθε βράδυ έκτοτε. Φάρσα ή απειλή; Το ερώτημα ταλανίζει τον Μάριο Μαθιόπουλο και τον αναγκάζει να ανατρέξει στα πρώτα κεφάλαια της ενήλικης ζωής του. Το «Δέκα και Δέκα» του Σπύρου Κακατσάκη είναι ένα παιχνίδι με τον χρόνο, ένα βιβλίο μυστηρίου που καταπιάνεται με την ανθρώπινη φύση με κατανόηση αλλά και με κριτική ματιά. Με τον τίτλο του να θυμίζει διαρκώς το σταμάτημα του ρολογιού σε μια συμβολική ώρα, το μυθιστόρημα φτιάχνει μια ατμόσφαιρα διακριτικού σασπένς. Η καθημερινότητα του ήρωα ανατρέπεται από μια φράση που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη – αλλά σιγά σιγά μετατρέπεται σε εμμονή, σαν ένα ξυπνητήρι της μνήμης, σαν σε καθρέφτη που τον καλεί να κοιτάξει βαθιά μέσα στην ψυχή του. Η γραφή του Κακατσάκη είναι απλή αλλά όχι απλοϊκή. Χτίζει τις σκηνές του αργά και προσεκτικά. Με την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει...

Βιβλιοπρότασεις για μικρά παιδιά, από τις εκδόσεις ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΚΟΙΛΙΑ ΜΑΜΑ; - PATRICIA MARTIN και ROCIO BONILLA

Πηγή φωτογραφίας: gettyimages.com

(για παιδιά 2-3 ετών)

Ο ερχομός ενός νέου μωρού σε μια οικογένεια είναι σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα μαντάτα. Τι γίνεται όμως όταν στην οικογένεια υπάρχει ήδη ένα πολύ μικρό παιδάκι; Πως θα του μεταφέρουμε τα νέα; Πως θα το βοηθήσουμε να καταλάβει τις αλλαγές που επίκεινται; Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει το νέο βιβλίο των εκδόσεων Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, με τίτλο «Τι είναι αυτή η κοιλιά μαμά;». 

Πρόκειται για ένα σκληρόδετο βιβλίο, χωρίς λόγια, με πολύ εύγλωττες εικόνες όμως, που θα βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει για πoιο λόγο η κοιλίτσα της μαμάς του όλο και μεγαλώνει. Είναι ένα πανέμορφο και πολύτιμο βιβλιαράκι, εργαλείο για τους νέους ιδίως γονείς. Με οδηγό την υπέροχη εικονογράφηση της Rocio Bonilla και το λεπτό χιούμορ, το παιδί μοιράζεται την  καθημερινότητα του και προετοιμάζεται για τον ερχομό του νέου μέλους.

Το «Τι είναι αυτή η κοιλιά μαμά;» κυκλοφόρησε παράλληλα με το «Ώρα για ύπνο», το οποίο παρακολουθεί την καθημερινή ρουτίνα των παιδιών (μπάνιο, πλύσιμο δοντιών κτλ) και τα βοηθά να ταυτιστούν, να χαλαρώσουν και εν τέλει να κοιμηθούν. 

Αν έχετε παιδάκια στην ηλικία των 2 ετών περίπου, είναι σίγουρο ότι τα δυο αυτά παραμυθάκια θα βοηθήσουν κι εσάς τους γονείς να περάσετε τα μηνύματα που θέλετε στα παιδιά σας και αυτά να τα ενστερνιστούν ευκολότερα. 

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.


ΕΝΑ ΤΑΜΠΛΕΤ ΜΙΑ ΦΟΡΑ -  ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΓΚΡΕΚΟΥ και CARLA CARTAGENA

(για παιδιά 5-7 ετών)

Στα χρόνια της τεχνολογικής επανάστασης οι εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη μας φέρνουν ένα βιβλίο το οποίο μιλάει για την (κατά)χρηση από τα παιδιά, συσκευών προηγμένης τεχνολογίας. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό παραμύθι «Ένα τάμπλετ μια φορά», της Γλυκερίας Γκρέκου, σε μια φανταστική εικονογράφηση της Carla Cartagena.

Μέσα από τη ιστορία της η κυρία Γκρέκου πραγματεύεται ένα θέμα που σε όλους μας θα φανεί οικείο, γιατί όλοι έχουμε παιδιά, εγγόνια ή ανίψια που τα βλέπουμε να καταναλώνουν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους, μπροστά σε μια οθόνη. Αν και το παραμύθι έχει διδακτικό χαρακτήρα, η συγγραφέας κατορθώνει να μη σηκώνει το δάχτυλο αλλά αντίθετα οδηγεί το παιδί στην κατανόηση ότι η υπερβολική χρήση κινητών συσκευών δεν είναι καλή γι’ αυτό και για τους ανθρώπους που αγαπά. Με μαεστρία τα καθοδηγεί να έχουν τα ίδια τον έλεγχο της τεχνολογίας και όχι το αντίθετο.

Τα κείμενα είναι έμμετρα γραμμένα, σε πρωτοπρόσωπη γραφή, όπου ο αφηγητής είναι ο Ταμπλετάκος, ένα τάμπλετ. Μικρά χαριτωμένα ποιήματα που περνούν τα νοήματά τους χαριτωμένα και διασκεδαστικά χωρίς τον αυστηρό διδακτισμό που θα περίμενε ίσως κάποιος, από ένα βιβλίο με αυτό το θέμα. Επιπροσθέτως, η πολύ καλή επιμέλεια του κειμένου βοηθά τα παιδιά να αγαπήσουν την ποίηση και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.  

Στα υπέρ του βιβλίου είναι η θαυμάσια εικονογράφηση της Carla Cartagena, με τα ζωηρά χρώματα και τις εμφατικές απεικονίσεις. Ξεκάθαρες και εύγλωττες εικόνες, που ενισχύουν τα μηνύματα της ιστορίας και παράλληλα διασκεδάζουν και ψυχαγωγούν το παιδί.
 
Θεωρώ ότι το «Ένα τάμπλετ μια φορά» δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη παιδιού ηλικίας 5-7 ετών. Διαβάζοντάς το με την ανιψιά μου, μπορώ να σας πω ότι έβαλε ακόμα κι εμένα την ίδια σε σκέψεις για την υπερβολική χρήση των τεχνολογικών μέσων. Αναζητήστε το! Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα! 

 

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.



Σχόλια