Εν ριπή μολυβιού!


(Της Γιώτας Βασιλείου)

Τρία μικρά διαμάντια!

Είναι αξιοθαύμαστο το πώς μερικά βιβλία, σε μόλις μερικές δεκάδες σελίδες, καταφέρνουν να πουν τόσα πολλά. Τους τελευταίους μήνες λοιπόν, έχει τύχει κι έχω διαβάσει αρκετά ολιγοσέλιδα βιβλιαράκια, που όμως τα ευχαριστήθηκα πάρα πολύ και θαύμασα την δεξιοτεχνία του εκάστοτε συγγραφέα. Για κάποια έχω γράψει ήδη άποψη στα ΒΙΒΛΙΟγραφικά. Σήμερα θέλω να σας παρουσιάσω τα τρία τελευταία αποκτήματα μου, τα οποία είναι πραγματικά λογοτεχνικά διαμάντια:

Αντίχριστη, Αμελί Νοτόμπ (εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

Ένα υπαρξιακό δράμα το οποίο πραγματεύεται την νεανική ανασφάλεια, την κοινωνική απομόνωση και την αντιζηλία μεταξύ δύο εφήβων κοριτσιών. Τα ασυγχώρητα λάθη των γονέων που οδηγεί τα κορίτσια σε έναν «πόλεμο», στον οποίο δεν είναι βέβαιο αν θα αναδείξει κάποιο νικητή, σίγουρα όμως έχει πολλούς χαμένους. Διαβάζεται μονορούφι και δίνει πολύ τροφή για σκέψη. Θα ήθελα το τέλος λίγο διαφορετικό αλλά περί ορέξεως... 

Προτελευταίο πολεμικό ψευδώνυμο, Ραούλ Αρχεμί (εκδόσεις Carnivora)

Μια ακόμη «σαρκοβόρα» έκδοση βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που αμφιταλαντεύεται μεταξύ φαντασμαγορίας και παράνοιας. Μια νουάρ ιστορία με δυνατές αναφορές στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής και με αρκετά περιπλεγμένη πλοκή που στην αρχή δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσει όποιος δεν έχει γνώση των γεγονότων. Ωστόσο, μια γρήγορη έρευνα στο ίντερνετ βοηθά πάρα πολύ στην κατανόηση τους. Στα υπέρ και το απίστευτα δυνατό φινάλε που δεν το περίμενα, Μόλις ανακάλυψα έναν εξαίρετο συγγραφέα! 

Το βιβλίο κόλαση, Κάρλο Φραμπέτι (εκδόσεις Opera)

«Το βιβλίο κόλαση» είναι ένα αλληγορικό εγχειρίδιο, μια εφιαλτική παρωδία για την ανθρώπινη προδοσία προς όλα τα άλλα ήδη ζωής, προς κάθε αξία ή ιδέα. Ένα καθ' όλα επίκαιρο μανιφέστο για την σκοτεινιά της ανθρώπινης ψυχής. Με το παρανοϊκό, ευφυέστατο και συγχρόνως ευαίσθητο, διδακτικό και εκνευριστικό, «Το βιβλίο κόλαση» ο Φραμπέτι δίνει μια "πληρωμένη" απάντηση στο Μπόρχε που θέλει να φαντάζεται τον παράδεισο ως... βιβλιοθήκη! Μειονέκτημα για μένα η υπερβολική χρήση μαθηματικών, που ποτέ δεν ήταν το φόρτε μου. 

Φυσικά προτείνονται και τα τρία! 

Καλές αναγνώσεις!


Σχόλια