Book review: ΜΑΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΛΥΚΟΙ, της Kimberly Brubaker Bradley, εκδόσεις Παπαδόπουλος

 




Πολλές φορές διαβάζω ένα βιβλίο και για πολύ καιρό δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό. Μένει μέσα μου και ζυμώνει την ψυχή και τα συναισθήματά μου. Ίσως να αναγκαστώ και να ξαναγυρίσω σε κάποια κεφάλαιά του και να τα διαβάσω ξανά και ξανά προσπαθώντας να ξεδιαλύνω αυτό που αισθάνομαι και να δώσω φωνή στις σκέψεις μου. Το εφηβικό μυθιστόρημα “Μας μεγάλωσαν λύκοι”, της Kimberly Brubaker Bradley, που εκδόθηκε σε μετάφραση της κυρίας Βάσιας Τζανακάρη, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, είναι ένα από τα βιβλία που με άφησαν άφωνη και πληγωμένη.


Δύο κορίτσια, δύο αδερφές, η δεκάχρονη Ντέλα και η δεκαεξάχρονη Σούκι, μετά από καταγγελίες οδηγούνται από τις αρχές σε ανάδοχη οικογένεια γιατί ο φίλος της μητέρας τους, με τον οποίο μένουν μαζί επειδή η μητέρα τους μπήκε στη φυλακή για χρήση ναρκωτικών, τις κακοποιεί. Για την ακρίβεια το σκάνε. Η μεγαλύτερη Σούκι αρπάζει τη μικρή Ντέλα κι αναζητά καταφύγιο σε φιλική οικογένεια κι από εκεί και πέρα κινούνται τα νήματα των κοινωνικών υπηρεσιών για να σωθούν τα δύο κορίτσια και να αποδοθούν ευθύνες στον πατριό. 


Στο σπίτι που ορίστηκε ως ανάδοχο τα δυο παιδιά καταφέρνουν να βρουν στήριξη, κατανόηση και στοργή και σιγά σιγά να αρχίσουν να θεραπεύουν τα τραύματά τους και να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα. Σα να μην έφταναν όλα αυτά,έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αρνητισμό του νέου σχολικού περιβάλλοντος και την κακία και τη βία κάποιων συμμαθητών τους! Οι πληγές που φέρουν στην ψυχή τους αιμορραγούν συνεχώς και καμία θετική ενέργεια των ανθρώπων που τις προστατεύουν δεν μπορεί να διαπεράσει τη φρίκη, να τις βρει και να τις οδηγήσει στην αισιοδοξία και στο φως. 


Το μυθιστόρημα ασχολείται με τρία διαφορετικά σημαντικά εφηβικά προβλήματα. Την ενδοοικογενειακή σεξουαλική βία, τον σχολικό εκφοβισμό και την αυτοχειρία στην οποία μπορεί να οδηγηθεί κάποιος που νιώθει αδύναμος. Δίνει σημαντικά στοιχεία στον αναγνώστη να αναγνωρίσει τόσο ο ίδιος ότι είναι θύμα όσο και από το ίδιο το φιλικό/συγγενικό περιβάλλον του να εντοπίσει σημάδια κακοποίησης και να μπορέσει να παρέμβει εγκαίρως. Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται κυρίως σε πρώιμους εφήβους αλλά και σε ενήλικες που θέλουν να ενημερωθούν. 


Χωρίς να φτάνει σε υπερβολές με αχρείαστες περιγραφές η συγγραφέας εκθέτει τα προβλήματα και χτίζει ένα μυθιστόρημα, πολύ συγκινητικό και ζωντανό αλλά που οδηγεί τον αναγνώστη να σκεφτεί σοβαρά και να πάρει θέση όταν διαπιστώνει ότι παιδιά κι έφηβοι κακοποιούνται και εγκλωβίζονται από τους θύτες τους σε μια ψυχολογία αυτοτιμωρίας κι αυτοαπόρριψης. Όλοι οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν τα δυο κορίτσια στη νέα τους ζωή λειτουργούν με ιδιαίτερη ενσυναίσθηση και βοηθητικά αλλά όχι πιεστικά. Τα δυο παιδιά δεν έχουν ανάγκη από κάποιον να τους βγάλει με το ζόρι από το συναισθηματικό βάραθρο στο οποίο έπεσαν. Μόνα τους με την βοήθεια ειδικών και φίλων βρίσκουν τον καλύτερο τρόπο ναι μεν να κλείσουν την πόρτα στο παρελθόν και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή αλλά και να ΜΗΝ ξεχάσουν. Να θεραπευτούν.


Το μυθιστόρημα της Bradley είναι πολύ καλογραμμένο, διεισδυτικό, διδακτικό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι και η ίδια είναι θύμα ενδοοικογενειακής σεξουαλικής βίας όπως μας πληροφορεί στο επίμετρο του βιβλίου. Προσωπικά στενοχωρήθηκα, έκλαψα, θύμωσα πολύ. Με επηρέασε η γραφή της γιατί συνέπεσε να το διαβάζω ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ανάλογο περιστατικό και το είχα παρακολουθήσει στις ειδήσεις. Καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι ο περίγυρος, το περιβάλλον, το φιλικό και συγγενικό αλλά και οι δάσκαλοι, να βλέπουν τα σημάδια της κακοποίησης και να τα καταγγέλλουν. Οι αρχές πρέπει επιτέλους να δράσουν ακόμα πιο οργανωμένα και να βοηθήσουν προλαμβάνοντας την αυτοχειρία του θύματος και την διαφυγή του θύτη. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ καλό βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν τόσο οι έφηβοι όσο και οι ενήλικες. Πρέπει να μάθουμε να  αναγνωρίζουμε την κακοποίηση και την επιθυμία για αυτοκτονία κι αυτοκαταστροφή και να παρέμβουμε εγκαίρως. Για τους λύκους και τη συμβολή τους στην ιστορία δεν θα σας μιλήσω. Θα σας αφήσω να τους γνωρίσετε και να τους ... αναγνωρίσετε μόνοι σας.


Καλή Ανάγνωση!


@mariannareading


Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.


Σχόλια