Book Review: ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑ, του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ, από εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

(Της Γιώτας Βασιλείου ) Το τηλέφωνο χτυπάει. Εκείνος απαντά. «Δέκα και δέκα» του λέει μια γυναικεία φωνή και κλείνει η γραμμή. Το επόμενο βράδυ το ίδιο. Και το μεθεπόμενο και κάθε βράδυ έκτοτε. Φάρσα ή απειλή; Το ερώτημα ταλανίζει τον Μάριο Μαθιόπουλο και τον αναγκάζει να ανατρέξει στα πρώτα κεφάλαια της ενήλικης ζωής του. Το «Δέκα και Δέκα» του Σπύρου Κακατσάκη είναι ένα παιχνίδι με τον χρόνο, ένα βιβλίο μυστηρίου που καταπιάνεται με την ανθρώπινη φύση με κατανόηση αλλά και με κριτική ματιά. Με τον τίτλο του να θυμίζει διαρκώς το σταμάτημα του ρολογιού σε μια συμβολική ώρα, το μυθιστόρημα φτιάχνει μια ατμόσφαιρα διακριτικού σασπένς. Η καθημερινότητα του ήρωα ανατρέπεται από μια φράση που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη – αλλά σιγά σιγά μετατρέπεται σε εμμονή, σαν ένα ξυπνητήρι της μνήμης, σαν σε καθρέφτη που τον καλεί να κοιτάξει βαθιά μέσα στην ψυχή του. Η γραφή του Κακατσάκη είναι απλή αλλά όχι απλοϊκή. Χτίζει τις σκηνές του αργά και προσεκτικά. Με την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει...

Book Review: ΤΥΦΛΟ ΣΗΜΕΙΟ, του M.W.Craven, από εκδόσεις BELL


(Της Γιώτας Βασιλείου)

Απλά φανταστικό! 

Ακόμη ένα βιβλίο του M. W. Craven που διαβάστηκε μονορούφι και πραγματικά δε θα μπορούσε να γίνει καλύτερο. Με το «Τυφλό σημείο» ο συγγραφέας έρχεται για να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά τη μοναδική ικανότητα που έχει στο να στήνει εξαιρετικές και πρωτότυπες πλοκές. 

Το αγαπημένο ζευγάρι Πόου και Τίλι βρίσκονται για μια ακόμη φορά μπλεγμένοι σε μια βραδυφλεγή έρευνα δολοφονίας, που αν και εκ πρώτης δείχνει κάτι απλό, στην πραγματικότητα είναι μια από τις πιο δύσκολες υποθέσεις που έχουν έρθει ποτέ αντιμέτωποι. Κι εκεί που ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι έχει ξεμπλεχτεί το κουβάρι κι έχει ΔΩΘΕΙ ΛΥΣΗ στο μυστήριο, ΤΣΟΥΠ, μας την κάνει γυριστή ο κύριος Craven και φέρνει τα πάνω κάτω! Πραγματικά ένα βιβλίο που μου θύμισε γιατί αγαπώ τη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία.

Δε θέλω να πω περισσότερα, άλλωστε έχουμε ασχοληθεί αρκετά και στο παρελθόν με τον συγκεκριμένο συγγραφέα και ομολογουμένως θα μας απασχολήσει αρκετά και στο μέλλον. Ωστόσο, έχω μια παρατήρηση μόνο. Βασικά προσωπική προτίμηση είναι, όχι παρατήρηση. Θα ήθελα να στα επόμενα να δούμε την Τίλι λίγο πιο ενεργά εμπλεκόμενη στην ιστορία. Καταλαβαίνω πως ο πρώτος πρωταγωνιστής είναι ο Πόε αλλά εφόσον επιλέχθηκε η Τίλι ως δευτεραγωνίστρια και πρώτος υποστηρικτικός χαρακτήρας, πιστεύω ότι πρέπει να της δοθεί περισσότερο έδαφος. 

Όσοι πιστοί του διδύμου, μην αργείτε. Διαβάστε το! Χθες!!

Μπορείτε να δείτε περισσότερα ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.



Σχόλια