See-Real Reader! Αναγνωστική ανασκόπηση για το 2023!

Τα 5 βιβλία που λάτρεψα το 2023

(Της Γιώτας Βασιλείου)

Κάθε χρόνο στην αναγνωστική μου ανασκόπηση καταλήγω να έχω μία ατέλειωτη λίστα βιβλίων που αγάπησα επειδή δε μπόρεσα να κατασταλάξω στα πέντε ή στα 10 καλύτερα της χρονιάς που πέρασε. Φέτος λοιπόν αποφάσισα να κάνω την ανατροπή και να επιβληθώ στον εαυτό μου και να ξεχωρίσω τα κορυφαία 5  βιβλία που διάβασα μέσα στο 2023. Σας τα παραθέτω λοιπόν με τη σειρά που τα διάβασα και όχι με σειρά προτίμησης, μιας και όλα τα έχω στο πάνω πάνω σκαλοπάτι. Πατώντας πάνω στους τίτλους των βιβλίων που είναι μπλε, μπορείτε να μεταφερθείτε στην άποψη που έχω ήδη δημοσιεύσει.

👉 Οι καθαροί, της Φραντζέσκα Μάνγγελ, από εκδόσεις Μίνωα

Ένα βιβλίο για το αναφαίρετο δικαίωμα στη Ζωή, την (απ)Ανθρωπιά και την Ελευθερία, μια συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης εν καιρώ πολέμου.  Ένα καθηλωτικό δυστοπικό μυθιστόρημα, που κουβαλάω ακόμα και σήμερα, μήνες μετά, στο μυαλό και την καρδιά μου. Το πιο δυνατό έργο της Φραντζέσκας μέχρι τώρα. Δυστυχώς δεν έχω γράψει αναλυτική άποψη αλλά πιστέψτε με όταν σας λέω ότι πρέπει να το διαβάσετε. Χθες!

👉 Ο τέταρτος τοίχος, της Έλενας Χουσνή, από εκδόσεις Κύφαντα

Αυτή τη φορά η Έλενα έκανε την ανατροπή και μας χάρισε μια συγκλονιστική δυστοπία. Με γραφή που παραπαίει μεταξύ ωμότητας και λυρικότητας, χαρακτήρες ρεαλιστικούς που ταυτίζεσαι μαζί τους, «Ο τέταρτος τοίχος» είναι ωδή στη Ζωή και την Ελευθερία του Λόγου και της Έκφρασης. Μια ιστορία που έρχεται για να ανοίξει νέους ορίζοντες στο μέλλον της δυστοπικής λογοτεχνίας της χώρας μας.

Πριν πάω παρακάτω θέλω να πω κάτι...

Δυο Ελληνίδες, δυο δυστοπίες! Δυο βιβλία που αν βρισκόμασταν στο εξωτερικό θα γίνονταν best sellers κι ίσως ακόμη και ταινίες ή σειρές. Όμως βρισκόμαστε στην Ελλάδα, μια χώρα μικρή, με μια χούφτα κατοίκους. Κι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η επιτυχία των κοριτσιών είναι ακόμη πιο βαρυσήμαντι. Γιατί μέσα από κάτι λίγες χιλιάδες συγγραφείς έχουμε δυο κορίτσια (τρία μαζί με την Ιωάννα Μπουραζοπούλου) που μπορούν και γράφουν τέτοιες ιστορίες, οι οποίες μπορούν επάξια να σταθούν δίπλα σε εκείνα των ξένων συναδέλφων τους.

Κι αφού τα είπα και ξεσπάθωσα συνεχίζω…

👉 Καμίας γυναίκας γέννημα, του Φρανκ Μπουίς, από εκδόσεις Καστανιώτη

Η επιτομή της λογοτεχνίας από όποια πλευρά κι αν το κοιτάξεις! Με το «Καμιάς γυναίκας γέννημα» ο Μπουίς μας προσφέρει ένα εξαιρετικά καλοδουλεμένο ψυχογράφημα, ένα ψυχολογικό θρίλερ που θα στοιχειώσει το μυαλό όποιου το διαβάσει. Μια πανέμορφη ιστορία για την δύναμη της γυναικείας ψυχής και τη βαθιά επιθυμία της να υπερπηδήσει τα εμπόδια και τις αντιξοότητες της ζωής, να επιζήσει από τα τραύματα, ψυχικά ή σωματικά, με κάθε κόστος. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους!

👉 Ο Ιησούς Χριστός έπινε μπίρα, του Αφόνσου Κρουζ, από εκδόσεις Στιγμός

Ίσως το πιο ιδιαίτερο βιβλίο που έχω διαβάσει φέτος. Ένα «αιρετικό» αριστούργημα για τη αγάπη και το νοιάξιμο, τη ζωή και το θάνατο.  Η πρωτότυπη πλοκή, οι πολυμορφικοί καρτουνίστικοι χαρακτήρες μα και η πληθώρα ιστορικών πληροφοριών που προσφέρονται απλόχερα μέσα από τις σελίδες του, είναι μόλις μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το αγάπησα και σας το προτείνω. Τους υπόλοιπους σας αφήνω να τους ανακαλύψετε μόνοι σας. Και πιστέψτε με, αξίζει!

👉 Τα όπλα του φωτός, του Κεν Φόλλεττ, από εκδόσεις BELL

Αν υπάρχει κάτι που αναρωτιέμαι είναι γιατί άφησα να περάσει τόσος καιρός μέχρι να ξεκινήσω να διαβάζω Κεν Φόλλεττ. Δεν έχω λόγια να περιγράψω την εμπειρία. Ο άνθρωπος έχει γράψει με μια λέξη ένα έπος! Ξεκινάς να διαβάζεις και πριν καλά-καλά το καταλάβεις το βιβλίο έχει τελειώσει κι εσύ έχεις εθιστεί. Εντυπωσιακές περιγραφές, ανατριχιαστικές σκηνές των μαχών, εξαιρετικά στημένα σκηνικά, οι χαρακτήρες ρεαλιστικοί, έρευνα σε βάθος. Τα έχει κυριολεκτικά όλα. Μιλάμε για ένα αξέχαστο ταξίδι. Μη φοβηθείτε να το κάνετε!

Αυτά ήταν λοιπόν οι πέντε κορυφαίοι τίτλοι για μένα, για τη χρονιά που πέρασε. Υπήρξαν όμως πολλοί ακόμη που αγάπησα και κρατώ γερά σφαλισμένους στην καρδιά και το μυαλό μου. Είμαι δε σίγουρη πως το 2024 θα είναι μια χρονιά πολύ πλούσια σε αναγνωστικές εμπειρίες και ταξίδια. Περιμένω με αγωνία να τα ζήσω.

🎅Εύχομαι σε όλους

Καλή Χρονιά

με Υγεία, Χαρά, Ευτυχία

και Πολλές και Καλές Αναγνώσεις!🎄


Σχόλια