Book Review: ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑ, του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ, από εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

(Της Γιώτας Βασιλείου ) Το τηλέφωνο χτυπάει. Εκείνος απαντά. «Δέκα και δέκα» του λέει μια γυναικεία φωνή και κλείνει η γραμμή. Το επόμενο βράδυ το ίδιο. Και το μεθεπόμενο και κάθε βράδυ έκτοτε. Φάρσα ή απειλή; Το ερώτημα ταλανίζει τον Μάριο Μαθιόπουλο και τον αναγκάζει να ανατρέξει στα πρώτα κεφάλαια της ενήλικης ζωής του. Το «Δέκα και Δέκα» του Σπύρου Κακατσάκη είναι ένα παιχνίδι με τον χρόνο, ένα βιβλίο μυστηρίου που καταπιάνεται με την ανθρώπινη φύση με κατανόηση αλλά και με κριτική ματιά. Με τον τίτλο του να θυμίζει διαρκώς το σταμάτημα του ρολογιού σε μια συμβολική ώρα, το μυθιστόρημα φτιάχνει μια ατμόσφαιρα διακριτικού σασπένς. Η καθημερινότητα του ήρωα ανατρέπεται από μια φράση που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη – αλλά σιγά σιγά μετατρέπεται σε εμμονή, σαν ένα ξυπνητήρι της μνήμης, σαν σε καθρέφτη που τον καλεί να κοιτάξει βαθιά μέσα στην ψυχή του. Η γραφή του Κακατσάκη είναι απλή αλλά όχι απλοϊκή. Χτίζει τις σκηνές του αργά και προσεκτικά. Με την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει...

BOOK REVIEW: ΣΤΗΝ “ΑΥΓΗ” ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΔΕΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΥΡΟΣ


 (Της Κατερίνας Τσαμπά)

Η Ηώ που στην ελληνική μυθολογία ήταν η θεά της Αυγής και ο Βαχίντ που στην περσική σημαίνει μοναδικός, είναι οι δύο ήρωες του βιβλίου «Στην “Αυγή” του κόσμου» της κ. Βασιλικής Δενδροπούλου. Είναι το ταξίδι τους, η ένωση δυο πολιτισμών του ελληνικού και του περσικού και ένα ταξίδι μεταμόρφωσης, από το μαύρο στο άσπρο, από το σκοτάδι στο φως.

Από τη μία η Ηώ είναι μια 15χρονη κοπέλα απογοητευμένη από τους γονείς της που πλήττει θανάσιμα, που είναι σε μια μόνιμη αντίδραση όπως συνήθως κάθε έφηβος. Κι από την άλλη ο Βαχίντ ένας νεαρός Ιρανός μετανάστης που ζει σε μια δομή φιλοξενίας υπό δυσμενείς συνθήκες.

Η Ηώ αποφασίζει να το σκάσει από το σπίτι και παρά τον φόβο που νιώθει συνεχίζει μιας και η φαινομενικά νέα ζωή που την περιμένει θεωρεί πως θα είναι σαφώς καλύτερη από αυτή που ήδη ζει. Γνωρίζει διαφορετικό κόσμο, μαθαίνει το κορμί της και εισχωρεί σιγά σιγά στη ζωή μεταναστών.

Στο μεταξύ κι ο Βαχίντ το σκάει κι αυτός από τη δομή.

Η Ηώ ανακαλύπτει έναν διαφορετικό τρόπο να βλέπει τον κόσμο, μαθαίνει περισσότερα γι’ αυτόν και νιώθει καλύτερα από την προηγούμενη ζωή της. 

Οι συνθήκες έρχονται έτσι ώστε οι δυο τους να συναντηθούν όταν μπλέκονται σε ένα κύκλωμα εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ζωής. Παιδική εκμετάλλευση, πορνεία, κλοπές, όλα τα έχει η οργάνωση.

Η δύσβατη πορεία τους μέχρι το τέλος είναι μια πάλη ανάμεσα στο μέσα και το έξω, στον εσωτερικό τους κόσμο και ό,τι επικρατεί στον εξωτερικό. Πλούσια αφήγηση, κάτι που προσωπικά με δυσκόλεψε, μέσω της οποίας η συγγραφέας μας δίνει μια πλήρη περιγραφή του ψυχικού κόσμου των ηρώων της ιστορίας. 

Ίσως σκεφτείτε, διαβάζοντάς το, ότι υπάρχει και για εσάς ένας Βαχίντ ή εκείνο το παιδί από το βιβλίο, που στοιχειώνει τις προσδοκίες σας. Ίσως μέσα από το βιβλίο να μπορέσουμε όλοι μας να δούμε διαφορετικά αυτόν τον κόσμο. 

Σίγουρα έμαθα πολλά.

Καλή ανάγνωση.

Θα το βρείτε εδώ.



Σχόλια