BOOK REVIEW: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ του ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΠΕΣΣΟΑ από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

(Της  Κατερίνας Τσαμπά ) Είναι κάποια βιβλία μπροστά στα οποία σκύβω το κεφάλι και νιώθω τόσο μικρή όταν ειδικά καλούμαι να γράψω δυο λόγια για αυτά. Ένα τέτοιο είναι και το βιβλίο της ανησυχίας του Πεσσόα. Αν δεν επέμενε τόσο η Γιώτα (Βασιλείου) για να το διαβάσω, ίσως να μην το τολμούσα ποτέ. Την ευχαριστώ γιατί η αναγνωστική μου εμπειρία μαζί του ήταν εκπληκτική. Το ταξίδι, που λέμε καμιά φορά, υπέροχο. Τι να πρωτογράψω σκέφτομαι κι αυτό που υπερτερεί στο μυαλό μου είναι ότι το βιβλίο αυτό μοιάζει σαν απολογισμός της καθημερινότητας και καταγραφή συναισθημάτων, ώστε να τα διαβάσει κάποιος κάποτε. Σαν να θέλει να αφήσει μια παρακαταθήκη για τη ζωή, την τέχνη, τον θάνατο και τόσα άλλα. Μοιάζει να θέλει να δηλώσει τη θέση του. Λέει χαρακτηριστικά σε ένα σημείο ότι δεν εγκατέλειψε εντελώς τον Θεό αλλά ούτε και δέχτηκε ποτέ την ανθρωπότητα. Ότι η πραγματικότητα που μας δόθηκε δεν είναι άλλη από τις αισθήσεις μας κι αυτές εξερευνούμε. Θεωρεί τη ζωή ως “πανδοχείο” και σε αυτό περιμ...

BOOK REVIEW: ΣΤΗΝ “ΑΥΓΗ” ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΔΕΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΥΡΟΣ


 (Της Κατερίνας Τσαμπά)

Η Ηώ που στην ελληνική μυθολογία ήταν η θεά της Αυγής και ο Βαχίντ που στην περσική σημαίνει μοναδικός, είναι οι δύο ήρωες του βιβλίου «Στην “Αυγή” του κόσμου» της κ. Βασιλικής Δενδροπούλου. Είναι το ταξίδι τους, η ένωση δυο πολιτισμών του ελληνικού και του περσικού και ένα ταξίδι μεταμόρφωσης, από το μαύρο στο άσπρο, από το σκοτάδι στο φως.

Από τη μία η Ηώ είναι μια 15χρονη κοπέλα απογοητευμένη από τους γονείς της που πλήττει θανάσιμα, που είναι σε μια μόνιμη αντίδραση όπως συνήθως κάθε έφηβος. Κι από την άλλη ο Βαχίντ ένας νεαρός Ιρανός μετανάστης που ζει σε μια δομή φιλοξενίας υπό δυσμενείς συνθήκες.

Η Ηώ αποφασίζει να το σκάσει από το σπίτι και παρά τον φόβο που νιώθει συνεχίζει μιας και η φαινομενικά νέα ζωή που την περιμένει θεωρεί πως θα είναι σαφώς καλύτερη από αυτή που ήδη ζει. Γνωρίζει διαφορετικό κόσμο, μαθαίνει το κορμί της και εισχωρεί σιγά σιγά στη ζωή μεταναστών.

Στο μεταξύ κι ο Βαχίντ το σκάει κι αυτός από τη δομή.

Η Ηώ ανακαλύπτει έναν διαφορετικό τρόπο να βλέπει τον κόσμο, μαθαίνει περισσότερα γι’ αυτόν και νιώθει καλύτερα από την προηγούμενη ζωή της. 

Οι συνθήκες έρχονται έτσι ώστε οι δυο τους να συναντηθούν όταν μπλέκονται σε ένα κύκλωμα εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ζωής. Παιδική εκμετάλλευση, πορνεία, κλοπές, όλα τα έχει η οργάνωση.

Η δύσβατη πορεία τους μέχρι το τέλος είναι μια πάλη ανάμεσα στο μέσα και το έξω, στον εσωτερικό τους κόσμο και ό,τι επικρατεί στον εξωτερικό. Πλούσια αφήγηση, κάτι που προσωπικά με δυσκόλεψε, μέσω της οποίας η συγγραφέας μας δίνει μια πλήρη περιγραφή του ψυχικού κόσμου των ηρώων της ιστορίας. 

Ίσως σκεφτείτε, διαβάζοντάς το, ότι υπάρχει και για εσάς ένας Βαχίντ ή εκείνο το παιδί από το βιβλίο, που στοιχειώνει τις προσδοκίες σας. Ίσως μέσα από το βιβλίο να μπορέσουμε όλοι μας να δούμε διαφορετικά αυτόν τον κόσμο. 

Σίγουρα έμαθα πολλά.

Καλή ανάγνωση.

Θα το βρείτε εδώ.



Σχόλια