BOOK REVIEW: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ του ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΠΕΣΣΟΑ από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

(Της  Κατερίνας Τσαμπά ) Είναι κάποια βιβλία μπροστά στα οποία σκύβω το κεφάλι και νιώθω τόσο μικρή όταν ειδικά καλούμαι να γράψω δυο λόγια για αυτά. Ένα τέτοιο είναι και το βιβλίο της ανησυχίας του Πεσσόα. Αν δεν επέμενε τόσο η Γιώτα (Βασιλείου) για να το διαβάσω, ίσως να μην το τολμούσα ποτέ. Την ευχαριστώ γιατί η αναγνωστική μου εμπειρία μαζί του ήταν εκπληκτική. Το ταξίδι, που λέμε καμιά φορά, υπέροχο. Τι να πρωτογράψω σκέφτομαι κι αυτό που υπερτερεί στο μυαλό μου είναι ότι το βιβλίο αυτό μοιάζει σαν απολογισμός της καθημερινότητας και καταγραφή συναισθημάτων, ώστε να τα διαβάσει κάποιος κάποτε. Σαν να θέλει να αφήσει μια παρακαταθήκη για τη ζωή, την τέχνη, τον θάνατο και τόσα άλλα. Μοιάζει να θέλει να δηλώσει τη θέση του. Λέει χαρακτηριστικά σε ένα σημείο ότι δεν εγκατέλειψε εντελώς τον Θεό αλλά ούτε και δέχτηκε ποτέ την ανθρωπότητα. Ότι η πραγματικότητα που μας δόθηκε δεν είναι άλλη από τις αισθήσεις μας κι αυτές εξερευνούμε. Θεωρεί τη ζωή ως “πανδοχείο” και σε αυτό περιμ...

Book Review: ΔΙΑΒΟΛΙΚΗ ΦΥΣΗ, του CRAIG RUSSELL, από εκδόσεις BELL

(Της Γιώτας Βασιλείου

Ο Βίκτορ Κοσάρεκ, ένας νεαρός ψυχίατρος με όρεξη κι αγάπη για το επάγγελμά του, δε μπορεί να πιστέψει στην καλή του τύχη όταν του προσφέρεται θέση εργασίας σε ένα απομακρυσμένο άσυλο ψυχοπαθών εγκληματιών στην Πράγα. Στο άσυλο αυτό νοσηλεύονται και οι λεγόμενοι «Διαβολικοί Έξι» οι οποίοι έχουν διαπράξει εξαιρετικά ειδεχθή εγκλήματα. Ο Βίκτορ βλέπει την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε ως την ευκαιρία του να αποδείξει τη θεωρία του ότι η παραφροσύνη που επηρεάζει τους έξι έγκλειστους, είναι το να μοιράζονται μια κοινή αυταπάτη. Παράλληλα ένας άλλος σήριαλ κίλερ τρομοκρατεί την Τσεχοσλοβάκικη πρωτεύουσα. Γνωστός με το όνομα «Ο Χασάπης» ο φονιάς διαπράττει τα πιο διεστραμμένα εγκλήματα που μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους. Ή ο νους των «Διαβολικών Έξι»…;

Μη μου πείτε ότι δεν είναι από τις πιο ιντριγκαδόρικες ιστορίες που έχετε διαβάσει; Και έχετε απόλυτο δίκιο. Διαδραματίζεται μάλιστα σε μια εποχή που τα ανθρώπινα “τέρατα” περιφέρονται ήδη σε αυτό το μέρος του κόσμου, υποδαυλίζοντας το μίσος και σπέρνοντας το θάνατο. Οι περιγραφές και η ιστορία του κάστρου, με τα πολλά και δυσάρεστα περιστατικά δίνουν μια γοτθική αίσθηση, προσθέτοντας στη συνολική σκοτεινή ατμόσφαιρα και την αίσθηση απειλής. 

Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι εξαιρετική, όχι μόνο των βασικών αλλά και των δευτερευόντων στους οποίους ο συγγραφέας δεν παραλείπει να δώσει βαρύτητα και να τους αναλύσει σε βάθος, προσφέροντάς τους αληθοφάνεια και πλαστικότητα.  

Το φινάλε προσφέρει μια συγκλονιστική ανατροπή που δεν την περιμένεις με τίποτα παράλληλα όμως -εμένα τουλάχιστον- μου χάρισε και μια μεγάλη απογοήτευση. Κάποιες προσδοκίες που είχα για ορισμένους χαρακτήρες (δεν λέω πολλά υπό τον φόβο των σπόιλερ) της είδα να γκρεμίζονται αυτοστιγμής, οριστικά και αμετάκλητα. Αυτό, συν το γεγονός ότι σε κάποια σημεία η γραφή με τα υπερβολικά καλολογικά στοιχεία με κούρασε, με οδήγησαν στην αφαίρεση 1,5* από το goodreads.

Εν κατακλείδι, ιστορία τρόμου, ψυχολογικό μυθιστόρημα ή απλά ένα μυστήριο με ιστορικό υπόβαθρο; Εγώ θα σας απαντήσω ότι είναι και τα τρία. 

Εσείς βρείτε το εδώ και διαβάστε το με ευθύνη δική σας!



Σχόλια