BOOK REVIEW: ΠΟΥΡΓΚΑΤΟΡΙΟ του JOHN KILLIAN από ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL

Book Review: ΔΙΑΒΟΛΙΚΗ ΦΥΣΗ, του CRAIG RUSSELL, από εκδόσεις BELL

(Της Γιώτας Βασιλείου

Ο Βίκτορ Κοσάρεκ, ένας νεαρός ψυχίατρος με όρεξη κι αγάπη για το επάγγελμά του, δε μπορεί να πιστέψει στην καλή του τύχη όταν του προσφέρεται θέση εργασίας σε ένα απομακρυσμένο άσυλο ψυχοπαθών εγκληματιών στην Πράγα. Στο άσυλο αυτό νοσηλεύονται και οι λεγόμενοι «Διαβολικοί Έξι» οι οποίοι έχουν διαπράξει εξαιρετικά ειδεχθή εγκλήματα. Ο Βίκτορ βλέπει την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε ως την ευκαιρία του να αποδείξει τη θεωρία του ότι η παραφροσύνη που επηρεάζει τους έξι έγκλειστους, είναι το να μοιράζονται μια κοινή αυταπάτη. Παράλληλα ένας άλλος σήριαλ κίλερ τρομοκρατεί την Τσεχοσλοβάκικη πρωτεύουσα. Γνωστός με το όνομα «Ο Χασάπης» ο φονιάς διαπράττει τα πιο διεστραμμένα εγκλήματα που μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους. Ή ο νους των «Διαβολικών Έξι»…;

Μη μου πείτε ότι δεν είναι από τις πιο ιντριγκαδόρικες ιστορίες που έχετε διαβάσει; Και έχετε απόλυτο δίκιο. Διαδραματίζεται μάλιστα σε μια εποχή που τα ανθρώπινα “τέρατα” περιφέρονται ήδη σε αυτό το μέρος του κόσμου, υποδαυλίζοντας το μίσος και σπέρνοντας το θάνατο. Οι περιγραφές και η ιστορία του κάστρου, με τα πολλά και δυσάρεστα περιστατικά δίνουν μια γοτθική αίσθηση, προσθέτοντας στη συνολική σκοτεινή ατμόσφαιρα και την αίσθηση απειλής. 

Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι εξαιρετική, όχι μόνο των βασικών αλλά και των δευτερευόντων στους οποίους ο συγγραφέας δεν παραλείπει να δώσει βαρύτητα και να τους αναλύσει σε βάθος, προσφέροντάς τους αληθοφάνεια και πλαστικότητα.  

Το φινάλε προσφέρει μια συγκλονιστική ανατροπή που δεν την περιμένεις με τίποτα παράλληλα όμως -εμένα τουλάχιστον- μου χάρισε και μια μεγάλη απογοήτευση. Κάποιες προσδοκίες που είχα για ορισμένους χαρακτήρες (δεν λέω πολλά υπό τον φόβο των σπόιλερ) της είδα να γκρεμίζονται αυτοστιγμής, οριστικά και αμετάκλητα. Αυτό, συν το γεγονός ότι σε κάποια σημεία η γραφή με τα υπερβολικά καλολογικά στοιχεία με κούρασε, με οδήγησαν στην αφαίρεση 1,5* από το goodreads.

Εν κατακλείδι, ιστορία τρόμου, ψυχολογικό μυθιστόρημα ή απλά ένα μυστήριο με ιστορικό υπόβαθρο; Εγώ θα σας απαντήσω ότι είναι και τα τρία. 

Εσείς βρείτε το εδώ και διαβάστε το με ευθύνη δική σας!



Σχόλια