Book Review: ΘΕΛΩ – ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ GILLIAN ANDERSON, από τις εκδόσεις BELL


 (Της Γιώτας Βασιλείου)

Το «Θέλω» αποτελεί μια συλλογή ανώνυμων επιστολών γυναικών από όλο τον κόσμο, επιμελημένη και προλογισμένη από την γνωστή ηθοποιό Gillian Anderson. Οι επιστολές, αυτές γραμμένες με αφοπλιστική ειλικρίνεια, εξερευνούν την γυναικεία σεξουαλικότητα με τρόπο ανατρεπτικό και συχνά ωμό. Μέσα στην συλλογή, ξεχωρίζει και η προσωπική επιστολή της ίδιας της Anderson, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο οικειότητας και αυθεντικότητας στο έργο.

Οι ανώνυμες επιστολές προσφέρουν μια σπάνια ματιά στις βαθύτερες επιθυμίες, φαντασιώσεις και αγωνίες των γυναικών, χωρίς φόβο κριτικής ή λογοκρισίας. Οι επιστολές προέρχονται από γυναίκες διαφορετικών ηλικιών, εθνικοτήτων, σεξουαλικών προτιμήσεων, εκπαιδευτικών επιπέδων και κοινωνικών υποβάθρων, αποτυπώνοντας ένα ευρύ φάσμα εμπειριών και οπτικών, ενώ παράλληλα δίνουν φωνή σε γυναίκες που συχνά φιμώνονται ή αγνοούνται, ενθαρρύνοντας την αποδοχή της γυναικείας σεξουαλικότητας σε όλες τις εκφάνσεις της.

Πολλές από τις επιστολές διακρίνονται για την ποιητική τους γλώσσα και την έντονη συναισθηματική τους φόρτιση, αναδεικνύοντας την δύναμη της γραφής ως μέσο αυτοέκφρασης και θεραπείας. Άλλες πάλι είναι απλοϊκές εκφράζοντας ωμά μια φαντασίωση. Όλες όμως προσφέρουν μια μοναδική και πολύτιμη εικόνα της γυναικείας σεξουαλικότητας, ανατρέποντας στερεότυπα και προκαλώντας συζήτηση.

Μερικά αρνητικά σημεία του βιβλίου κατά την προσωπική μου άποψη είναι τα ακόλουθα:

Καταρχάς πως ορισμένα θέματα επαναλαμβάνονται σε αρκετές επιστολές, κάτι που οδηγεί την ανάγνωση σε μιαν αίσθηση μονοτονίας. Δεύτερον, παρά την πρόθεση του βιβλίου να δώσει φωνή σε ένα ευρύ φάσμα γυναικείων εμπειριών, η πλειονότητα των επιστολών επικεντρώνεται σε ετεροσεξουαλικές γυναίκες και τις επιθυμίες τους. Αυτή η εστίαση αφήνει εκτός τις εμπειρίες και τις προοπτικές γυναικών με άλλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Τρίτον, ενώ οι επιστολές προσφέρουν μια ειλικρινή ματιά στην γυναικεία σεξουαλικότητα, μου έλειψε μια πιο σε βάθος ανάλυση των κοινωνικών και πολιτισμικών παραγόντων που διαμορφώνουν αυτές τις εμπειρίες. Ίσως αν παρεμβαλλόταν εδώ κι εκεί μια παρέμβαση κοινωνιολόγου ή ψυχολόγου να μου κάλυπτε το κενό… δεν ξέρω…

Το «Θέλω» είναι ένα βιβλίο που προκαλεί, συγκινεί και ενδυναμώνει. Και παρόλο που κάποιοι μπορεί να βρουν το περιεχόμενο του βιβλίου προκλητικό, η συνολική του επίδραση είναι αναμφισβήτητα θετική. Το "Θέλω" αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στην σύγχρονη φεμινιστική λογοτεχνία, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να διεκδικήσουν την σεξουαλικότητά τους και να σπάσουν την σιωπή που τις περιβάλλει. Κορίτσια επιτρέψτε στον εαυτό σας να ΘΕΛΕΙ!

Καλή ανάγνωση και ακόμα καλύτερη απόλαυση!

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ.

Σχόλια