(Της Γιώτας Βασιλείου)
Το μυθιστόρημα «Δεύτερα Παρουσία» της Τζούλιας Γκανάσου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, αφηγείται την ιστορία μιας έφηβης της Άννας και της γιαγιάς της Όλγας, οι οποίες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους σε μια πόλη που σπαράσσεται από τον πόλεμο. Η Γκανάσου, αντλώντας έμπνευση από αληθινά γεγονότα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και άλλες πολεμικές συρράξεις ανά τον κόσμο, ζωγραφίζει με ρεαλισμό τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου και της προσφυγιάς.
Η αφήγηση εστιάζει στις καθημερινές αγωνίες των δυο γυναικών –και όχι μόνο– για επιβίωση, στην αναζήτηση ασφάλειας και τροφής, στην απώλεια και τον αποχωρισμό. Μέσα από την περιπλάνηση της Άννας και της Όλγας, η συγγραφέας καταδεικνύει τις τραγικές συνέπειες του πολέμου στους αμάχους, την απώλεια της αθωότητας, την καταστροφή των ονείρων και την αβεβαιότητα για το μέλλον.
Στο δεύτερο μέρος βλέπουμε την Άννα να μένει έγκυος. Η εγκυμοσύνη αυτή από τη μια συμβολίζει την ελπίδα για το μέλλον και την δύναμη της ζωής που αντιστέκεται στον θάνατο, από την άλλη όμως προσθέτει στην τραγικότητα της ιστορίας. Η ελπίδα για τη νέα ζωή που βρίσκεται καθ’ οδόν έρχεται σε αντίθεση με τον όλεθρο και την καταστροφή που κυριαρχούν στον κόσμο, και η μέλλουσα μάνα καλείται να φέρει στο περιβάλλον αυτό, το γεμάτο αβεβαιότητα και κίνδυνο, το παιδί της.
Η συγγραφέας μέσα από λιτή και ρεαλιστική γραφή, χρησιμοποιεί ζωντανές εικόνες και λεπτομέρειες για να περιγράψει την ατμόσφαιρα του πολέμου και τα συναισθήματα των ηρώων. Η αφήγηση είναι γρήγορη και καθηλωτική, κρατώντας τον αναγνώστη σε αγωνία. Η ατμόσφαιρα του μυθιστορήματος είναι βαριά και αγωνιώδης, μεταφέροντας στον αναγνώστη την αίσθηση της αβεβαιότητας, του τρόμου και της απελπισίας που βιώνουν οι ηρωίδες μας. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και στιγμές ελπίδας και ανθρωπιάς που φωτίζουν τη σκοτεινιά της μάχης, όπως η σκηνή στο καταφύγιο με τις παρένθετες μητέρες αλλά και το παιδάκι που τις ακολουθεί φορώντας μια μάσκα πάπιας.
Ο τίτλος «Δεύτερα Παρουσία» σηματοδοτεί την ανάγκη για μια νέα αρχή, την δυνατότητα για αναγέννηση μετά την καταστροφή. Το μυθιστόρημα είναι σαφέστατα αισιόδοξο και άκρως αντιπολεμικό, καθώς συμπλέκει το θέμα του πολέμου με θέματα που αφορούν τη σύγχρονη κοινωνία και την αποκτήνωση του ανθρώπου. Το αίτημα για ειρήνη δεν αφορά μόνο τον πόλεμο, αλλά και άλλες καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Γιατί δυστυχώς «πόλεμο» έχουν και χώρες που διαβιούν σε καιρό ειρήνης.
Το εξώφυλλο του βιβλίου, με την εικόνα μιας εγκύου γυναίκας, σε μπεζ χαλαροτικό φόντο, αποπνέει μια αίσθηση τρυφερότητας και προστασίας, ενώ τα σκοτεινά χρώματα της μορφής αντανακλούν την ζοφερή ατμόσφαιρα του πολέμου. Σε αντίθεση ο αντικατοπτρισμός της ίδιας γυναίκας, με επίπεδη κοιλιά, σε κόκκινο φόντο αυτή τη φορά μα και τη φαιά μορφή αφήνει περιθώριο στον θεατή για περισσότερες ερμηνείες.
Η «Δεύτερα Παρουσία» της Τζούλιας Γκανάσου αποτελεί ένα σημαντικό ανάγνωσμα για όλους, γυναίκες και άντρες, ιδιαίτερα για όσους ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Να το διαβάσετε!
Θα το βρείτε εδώ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Άφησε εδώ το σχόλιό σου...