BOOK REVIEW: Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΟΤΘΙΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ από ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ IMAGINARIUM και ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΦΑΝΤΑ

   (Της  Κατερίνας Τσαμπά )  Δεν είναι κρυφή η αγάπη μου για τις συλλογές διηγημάτων. Αυτό που με ξάφνιασε στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι ότι μου άρεσε το συγκεκριμένο είδος. Αυτή η γοτθική ατμόσφαιρα που βγάζουν όλα τα διηγήματα δεν περίμενα να μου αρέσει και μάλιστα πολύ. Σίγουρα παίζουν ρόλο κι άλλα εκτός του είδους. Σίγουρα η κάθε ιστορία, η πλοκή της, οι χαρακτήρες, ο πόνος που βιώνουν, η γραφή του/της συγγραφέα/έως και φυσικά η επιμέλεια. Σε αυτές τις ιστορίες τα βρήκα όλα πολύ ωραία. Ίντριγκες, υψηλή κοινωνία, πλούσιοι και φτωχοί, η χαμηλή θέση της γυναίκας, δολοφονίες, εξαφανίσεις, έρωτες… Και παντού η σκοτεινή ατμόσφαιρα που προσφέρει απλόχερα το είδος τρόμου με γοτθική ατμόσφαιρα. Στις ιστορίες αυτές οι συγγραφείς απέδωσαν εξαιρετικά την κοινωνική κατάσταση της εποχής, τα ηθικά ζητήματα, το ψυχολογικό υπόβαθρο των ηρώων. Η κοσμοπλασία άρτια σε κάνει μέρος της, νιώθεις την ψύχρα που επικρατεί, γεύεσαι τη νύχτα, ζεις τον φόβο. Όπως μας εξηγεί και η υπε...

BOOK REVIEW: FAKE HISTORY 100+1 ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΥΠΟ… ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ της JO HEDWIG TEEUWISSE από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ


 (Της Κατερίνας Τσαμπά 

Λατρεύω τα βιβλία που καταρρίπτουν μύθους και μάλιστα τέτοιους με τους οποίους μεγαλώσαμε. Δηλαδή, κι εσείς δεν ξέρατε ότι ο Ναπολέων είναι ο υπαίτιος για την καταστροφή της μύτης της σφίγγας; Ή ότι η Μαρία Αντουανέτα είπε το μνημειώδες «ας φάνε παντεσπάνι»; Ή ότι η Coca Cola χρησιμοποίησε ναζιστικά σύμβολα στις γερμανικές διαφημίσεις της; Ότι τον Μεσαίωνα δεν ήξερε να διαβάζει κανείς παρά μόνον ο κλήρος; Ή ότι ο Ναπολέων ήταν κοντός; Ότι το σινικό τείχος είναι ορατό από το διάστημα; Αμ δε!

Αυτό το βιβλίο έρχεται για να μας δείξει πόσο εύπιστοι είμαστε και πόσο ο καιρός που περνάει παγιώνει ιστορίες ειπωμένες, άγνωστο το γιατί, με εσφαλμένο τρόπο. Πόσα τέτοια γνωρίζουμε όλοι μας άραγε; Πάντως εδώ μας αναφέρει 101.

Ξέρετε τι λένε ε; Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας και εγώ θα προσθέσω ότι η ανυπαρξία κριτικής σκέψης δεν βοηθάει σε τίποτα από αυτά.

Η έρευνα είναι ένα τεράστιο θέμα σε αυτές τις καταστάσεις. Δεν μπορείς να επαναπαύεσαι στο ίντερνετ αλλά ούτε και αποκλειστικά σε ένα ή δύο βιβλία. Χρειάζεται ενδελεχές ψάξιμο με υπομονή και επιμονή που αυτό σημαίνει διασταύρωση όλων των πληροφοριών που συλλέγει κάποιος ώστε να φτάσει σε ασφαλές συμπέρασμα. Και κάπου εκεί χωράει και η λογική καθώς και η κριτική σκέψη.

Η Teeuwisse είναι άσσος στην ιστορία. Το βιβλίο αυτό το αφιερώνει μάλιστα στη μητέρα της που, όπως λέει, έπρεπε να διαχειριστεί την ανατροφή ενός παιδιού παθιασμένου με την ιστορία. Ακόμα λέει −και συμφωνώ απόλυτα μαζί της− κάντε τη δική σας έρευνα και μην πιστεύετε κανέναν τυφλά. Διασταυρώστε τις πηγές σας. Κανείς δεν γνωρίζει τα πάντα.

Είναι ένα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα και παρά τον όγκο του δεν θα καταλάβετε πότε τελείωσε και θα θέλετε κι άλλο.

Αναζητήστε το εδώ και καταρρίψτε τους μύθους.

 

 

 

 


Σχόλια