BOOK REVIEW: ΓΙΑΤΙ ΖΕΙΣ; του ΑΧΙΛΛΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ από ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

(Της  Κατερίνας Τσαμπά ) Μέσα απ’ τις 190 του σελίδες αυτό το βιβλίο καταφέρνει να σου πει πολλά. Να σου μιλήσει για τη ζωή και τι μπορεί να σε παρακινεί για να ζεις. Δε σημαίνει ότι είναι έτσι όμως αυτά που αναφέρει ο συγγραφέας είναι πολύ εύστοχα.  Μιλάει για την επιτυχία, για τον έρωτα, το όνειρο, την ευτυχία, την ελευθερία και τόσα άλλα.  Και τα αιτιολογεί, φέρνει παραδείγματα, λέει ιστορίες για να γίνει κατανοητός. Αυτό που επιθυμεί ο ίδιος αλλά κι εγώ όταν το έπιασα στα χέρια μου είναι να μάθω ή να πλησιάσω όσο γίνεται περισσότερο σε μιαν απάντηση, γιατί μερικές φορές νιώθω -και όχι μόνον εγώ απ’ ό,τι ακούω- ότι η ζωή γίνεται τόσο δύσκολη; Το έχετε νιώσει κι εσείς; Έχετε φτάσει σε μιαν απάντηση; Εγώ, να πω την αλήθεια, είχα σκεφτεί πολλές απαντήσεις αλλά οι περισσότερες γυρνούσαν γύρω από δικά μου υποτιθέμενα λάθη. Μα όχι, δεν είναι έτσι. Ο καθένας από εμάς έχει τις αξίες του, τις πεποιθήσεις και τις ιδεολογίες του, και πορεύεται με αυτά. Στο βιβλίο του ο κ. Γεωργίο...

BOOK REVIEW: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ: ΑΠΟ ΤΑ 8 ΕΩΣ ΤΑ 18, της ΑΛΕΚΑΣ ΜΠΑΦΑΤΑΚΗ-ΠΑΠΑΪΩΑΚΕΙΜ, από ΕΚΔΟΣΕΙΣ KAPPA BOOKS


(Της Κατερίνας Τσαμπά

Πώς μπορεί κάποιος όταν έχει ζήσει σημαντικά −αν όχι τα σημαντικότερα− χρόνια της ζωής του σε κακοποιητικό περιβάλλον, να ξεφύγει από τον πόνο, τις πληγές και τον θυμό που ίσως νιώθει; Πώς να βρει τη δύναμη για να θεραπεύσει το τραύμα του; Ένας τρόπος είναι κάνοντας δουλειά με τον εαυτό του και στη συνέχεια βοηθώντας άλλους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο.

Αυτό έκανε και η κ. Μπαφατάκη της οποίας η ζωή είναι αποτυπωμένη σε αυτό το βιβλίο. Δυνατό, σκληρό βιβλίο που όμως σου αφήνει και μια νότα αισιοδοξίας. Ότι ο άνθρωπος όλα τα μπορεί.

Η κ. Μπαφατάκη φοίτησε στη σχολή κοινωνικών λειτουργών. Για πενήντα ολόκληρα χρόνια στήριξε πολλούς ανθρώπους μέσα από τη θέση της Υπουργείο κοινωνικής πρόνοιας, στον Εθνικό οργανισμό πρόνοιας και εθελοντικά στην Αντλεριανή εταρεία και μέσα από ψυχοθεραπευτικές ομάδες που συντόνιζε.

Το βιβλίο αφορά τη ζωή της στα προεφηβικά και εφηβικά μέχρι την ενηλικίωσή της χρόνια στην Παιδόπολη Καβάλας όπου πήγε οκτώ χρονών και έμεινε μέχρι τα δεκαοκτώ της. Στην ηλικία των πέντε μέχρι τα οκτώ ήταν μαζί με τη μητέρα της σε άλλη Παιδόπολη την «Αγία Ειρήνη».

Οι ομιλίες, τα βλέμματα ήταν όλα σαν μαχαιριές ώρες ώρες. Τρυφερότητα δεν υπήρχε, τα συναισθήματα θάβονταν, όταν στενοχωριόντουσαν δεν κλαίγανε, απαγορευόταν. Έφτασε να τρομάζει κάθε φορά που άκουγε το όνομά της.

Είχε την ταμπέλα της ορφανής επειδή ζούσε εκεί. Ο πατέρας της είχε σκοτωθεί δύο μήνες πριν γεννηθεί και η μητέρα της δεν μπορούσε να τη ζήσει. Εννέα μηνών την άφησε στο ορφανοτροφείο της Θεσσαλονίκης Άγιος Στυλιανός για να μην πεθάνει από την πείνα∙ το γάλα της είχε κοπεί απότομα από το νέο του θανάτου του συζύγου της.

Όταν έγινε δεκαοκτώ μηνών την πήρε από εκεί γιατί υπήρξαν πολλά κρούσματα δυσεντερίας.

Γενικώς, η ζωή της δεν ήταν εύκολη. Ήταν ένας αγώνας επιβίωσης σωματικής και εν τέλει ψυχικής. Και τα κατάφερε.

Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση. Πώς από τις στάχτες μπορεί να αναγεννηθεί κανείς.

Αναζητήστε το εδώ και καλές αναγνώσεις

Σχόλια