Book Review: ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑ, του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ, από εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

(Της Γιώτας Βασιλείου ) Το τηλέφωνο χτυπάει. Εκείνος απαντά. «Δέκα και δέκα» του λέει μια γυναικεία φωνή και κλείνει η γραμμή. Το επόμενο βράδυ το ίδιο. Και το μεθεπόμενο και κάθε βράδυ έκτοτε. Φάρσα ή απειλή; Το ερώτημα ταλανίζει τον Μάριο Μαθιόπουλο και τον αναγκάζει να ανατρέξει στα πρώτα κεφάλαια της ενήλικης ζωής του. Το «Δέκα και Δέκα» του Σπύρου Κακατσάκη είναι ένα παιχνίδι με τον χρόνο, ένα βιβλίο μυστηρίου που καταπιάνεται με την ανθρώπινη φύση με κατανόηση αλλά και με κριτική ματιά. Με τον τίτλο του να θυμίζει διαρκώς το σταμάτημα του ρολογιού σε μια συμβολική ώρα, το μυθιστόρημα φτιάχνει μια ατμόσφαιρα διακριτικού σασπένς. Η καθημερινότητα του ήρωα ανατρέπεται από μια φράση που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη – αλλά σιγά σιγά μετατρέπεται σε εμμονή, σαν ένα ξυπνητήρι της μνήμης, σαν σε καθρέφτη που τον καλεί να κοιτάξει βαθιά μέσα στην ψυχή του. Η γραφή του Κακατσάκη είναι απλή αλλά όχι απλοϊκή. Χτίζει τις σκηνές του αργά και προσεκτικά. Με την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει...

BOOK REVIEW: ΣΚΟΤΩΣΕ ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΤΙΒΕΝ ΚΙΝΓΚ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑ από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ


 (Της Κατερίνας Τσαμπά

Ο συγγραφέας σε αυτό του το βιβλίο απλά τα σπάει! Θα πιστέψει κάποιος ότι πρέπει να είναι φανατικός του Κινγκ −όπως και οι ήρωές του, όπως ισχυρίζεται και ο συγγραφέας− αλλά διαφωνώ διαγωνίως, καθέτως και οριζοντίως. Αρχικά, ας γνωρίζει απλώς την ύπαρξη και μόνο του Στίβεν Κινγκ −κάτι που είναι σίγουρο δηλαδή− και μέσα από το βιβλίο αυτό θα μάθει πολλά. Στη συνέχεια, πιθανότατα, να γίνει φανατικός κι εκείνος του Κινγκ. Αρκεί να προσέχει…

Το βιβλίο καταιγιστικό από την πρώτη του σελίδα μέχρι κυριολεκτικά την τελευταία του. Ένα αληθινό page turner που δε θες να το αφήσεις. Ουσιαστικά τις τριακόσιες σελίδες (από σύνολο τριακοσίων σαράντα) τις διάβασα σε μία μέρα! Είναι εκπληκτικό το πώς έστησε μια τόσο ευφάνταστη ιστορία που είναι αρκετά περίπλοκη χωρίς όμως να σε μπερδεύει. Τους ήρωες που είναι εξαιρετικά στημένοι −πιστοί σε αυτό που είναι μέχρι τέλους− ο συγγραφέας μας τους δίνει ολοζώντανους. Όλοι τους φανατικοί των βιβλίων του Κινγκ αλλα και ό,τι αφορά τον ίδιο τον Κινγκ. Είναι ο Βασιλιάς άλλωστε! Και ζουν μέσα από αυτόν. Ψάχνουν μανιωδώς συλλεκτικά κομμάτια από τα πιο ευφάνταστα μέχρι τα σπάνια βιβλία του που βγήκαν σε περιορισμένα αντίτυπα.

Όποια αναφορά γίνεται σε βιβλίο ή αντικείμενο που αναφέρεται σε βιβλίο ή στην ταινία που αφορά κάποιο βιβλίο του Κινγκ, είναι αποδοσμένα με επάρκεια και λεπτομέρεια, αλλά τα υπόλοιπα είναι μυθοπλαστικά στοιχεία. Κι εκεί είναι που ξαφνιάζεσαι ως αναγνώστης διότι, προσωπικά εγώ τουλάχιστον, μπήκα στη διαδικασία να ερευνήσω δυο στοιχεία που αναφέρει ο συγγραφέας με αποτέλεσμα φυσικά να μη βρω τίποτα! Αυτό είναι τεράστια επιτυχία γι’ αυτόν.

Ας μιλήσω για τη γραφή του κ. Μαμαλούκα. Σε αυτό το βιβλίο (έχω διαβάσει και το «Η απαγωγή του εκδότη» το οποίο ναι μεν μου άρεσε αλλά δε με ενθουσίασε όσο αυτό για το οποίο γράφω εδώ) ο συγγραφέας δίνει τα ρέστα του. Τον εκτίμησα, τον αγάπησα και πλέον έχει τη θέση του στους αγαπημένους μου Έλληνες συγγραφείς.

Το βιβλίο έχει και ένα τεράστιο μήνυμα. Ο φανατισμός, ο εθισμός, η μανία, δεν οδηγεί ποτέ κάπου καλά. Μπορεί μέχρι και να καταστρέψει ζωές και όχι μόνο οικονομικά. Γιατί παίζονται πραγματικά πολλά χρήματα για κάποιους άπιαστα νούμερα όταν μιλάμε για συλλέκτες πανάκριβων αντικειμένων.

Να αγαπάμε το χόμπι μας, να επενδύουμε σε αυτό αλλά όλα με μέτρο. Εγώ αυτό το μήνυμα πήρα και πολύ μου άρεσε.

Σας εύχομαι να το διαβάσετε γιατί θα το απολαύσετε, είμαι σίγουρη. Αναζητήστε το εδώ και καλή ανάγνωση.


Σχόλια