Book Review: ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑ, του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ, από εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

(Της Γιώτας Βασιλείου ) Το τηλέφωνο χτυπάει. Εκείνος απαντά. «Δέκα και δέκα» του λέει μια γυναικεία φωνή και κλείνει η γραμμή. Το επόμενο βράδυ το ίδιο. Και το μεθεπόμενο και κάθε βράδυ έκτοτε. Φάρσα ή απειλή; Το ερώτημα ταλανίζει τον Μάριο Μαθιόπουλο και τον αναγκάζει να ανατρέξει στα πρώτα κεφάλαια της ενήλικης ζωής του. Το «Δέκα και Δέκα» του Σπύρου Κακατσάκη είναι ένα παιχνίδι με τον χρόνο, ένα βιβλίο μυστηρίου που καταπιάνεται με την ανθρώπινη φύση με κατανόηση αλλά και με κριτική ματιά. Με τον τίτλο του να θυμίζει διαρκώς το σταμάτημα του ρολογιού σε μια συμβολική ώρα, το μυθιστόρημα φτιάχνει μια ατμόσφαιρα διακριτικού σασπένς. Η καθημερινότητα του ήρωα ανατρέπεται από μια φράση που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη – αλλά σιγά σιγά μετατρέπεται σε εμμονή, σαν ένα ξυπνητήρι της μνήμης, σαν σε καθρέφτη που τον καλεί να κοιτάξει βαθιά μέσα στην ψυχή του. Η γραφή του Κακατσάκη είναι απλή αλλά όχι απλοϊκή. Χτίζει τις σκηνές του αργά και προσεκτικά. Με την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει...

Book Review: ΚΑΚΟΙ ΑΝΤΡΕΣ, της Julie Mae Cohen, από εκδόσεις BELL

 

(Της Γιώτας Βασιλείου)

Αν το “Κακοί Άντρες” ήταν τηλεοπτική σειρά, θα ήταν κάτι ανάμεσα στο “Dexter” και στο “Bridgerton” — με ολίγον από “Killing Eve” για το κάτιτίς παραπάνω. Η ηρωίδα μας, η Σάφι Χάντλι-Όλιβερ, είναι όμορφη, έξυπνη, πλούσια, με καταγωγή απ’ τα καλυμμένα με βελούδο σαλόνια της υψηλής κοινωνίας. Στον ελεύθερο χρόνο της όμως είναι… serial killer. Όχι όμως ό,τι κι ό,τι — η Σάφι έχει standards. Σκοτώνει μόνο κακούς άντρες: βιαστές, κακοποιητές, σεξιστικά σκουπίδια του ανθρώπινου είδους. Και το κάνει με στυλ.

Θα μου πείτε ποιο είναι το πρόβλημα; Η καρδούλα της. Διότι ακόμα στυγνοί δολοφόνοι έχουν δικαίωμα στον έρωτα. Μόνο που για να αφεθείς ερωτικά σ’ έναν άντρα, πρέπει να είσαι σίγουρη πως δε θα χρειαστεί να τον ξαποστείλεις σε τόπο χλοερό κάποια στιγμή στο μέλλον. Και η Σάφι, βλέποντας παντού εν δυνάμει στόχους, δεν πιστεύει στην καλή της τύχη όταν κάποια στιγμή βρίσκει έναν άντρα που μοιάζει ιδανικός: τον Τζον Ντερόζερς, έναν καλόκαρδο δημιουργό podcast για αληθινά εγκλήματα — που τα λύνει, δυστυχώς, με τη συμβατική μέθοδο «αστυνομία-δικαιοσύνη» (ξενερουά θα μου πείτε, αλλά τι να κάνουμε, κανείς δεν είναι τέλειος). Όταν ο Τζον μπλέκει ως ύποπτος σε φόνο, η Σάφι βάζει τα δυνατά της για να καθαρίσει το όνομά του. Άλλωστε, δεν είναι αυτό που λέμε “ο καλός άντρας που πάντα έψαχνε”; Και ποιος serial killer δεν αξίζει ένα happy ending;

Η Cohen γράφει με νεύρο, φαντασία και ένα είδος μαύρου, βιτριολικού και φεμινιστικού χιούμορ. Η Σάφι είναι ένας από τους πιο διασκεδαστικούς χαρακτήρες που θα διαβάσετε φέτος. Η πλοκή, γεμάτη ανατροπές, ερωτηματικά και σαρδόνια χιουμοριστικές στιγμές, κυλάει με γρήγορο ρυθμό. Οι διάλογοι είναι απολαυστικοί, η σάτιρα αιχμηρή και το στήσιμο της ιστορίας έξυπνο, αν και σε κάποια σημεία τραβάει λίγο παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται, σαν 12ποντο που το φοράς παραπάνω από όσο αντέχεις και έχει αρχίζει να σε κόβει.

Ενίοτε, ο τόνος αλλάζει λίγο απότομα, από το ξεκαρδιστικό στο συγκινητικό και πάλι πίσω — αν και υπήρξαν στιγμές που προσωπικά ένοιωσα ότι η συγγραφέας προσπάθησε να κάνει πάρα πολλά πράγματα μαζί. Αλλά ακόμη κι έτσι, το αποτέλεσμα παραμένει απολαυστικό. Γιατί στο κάτω κάτω, δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μια ιστορία εκδίκησης ή έρωτα μετ’ εμποδίων. Είναι ας το πούμε μια προειδοποίηση προς όλους τους κακούς άντρες εκεί έξω: «Σας βλέπω. Και έχω λίστα ΤBK!» (= To Be Killed)

Αξίζει τον χρόνο και τα χρήματά σας. Τσιμπήστε το εδώ!

Καλή ανάγνωση!


 

 

 

 

 

Σχόλια