Book Review: ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ από ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL

(Της  Κατερίνας Τσαμπά ) Μέχρι να διαβάσω αυτό το βιβλίο δεν ήξερα ακριβώς τι σημαίνει να είναι κάποιος εσωστρεφής. Τώρα και ξέρω και πιστεύω ότι πράγματι είναι μια υπερδύναμη. Ο Κυριάκος κάνει ξεκάθαρα τα πόσο πολλά μπορούν να κάνουν οι εσωστρεφείς άνθρωποι. Και το κάνει απευθυνόμενος σε αυτούς. Με τον λιτό του λόγο και την υπέροχη γλώσσα που χρησιμοποιεί, αποδεικνύει ότι μπορεί να διαχειριστεί και άλλο κείμενο εκτός από fiction βιβλία. Καλά, το έχω δει ξανά με τον οδηγό συγγραφής του (εξαιρετικό!) αλλά είναι το αντικείμενό του εκείνο και το θεώρησα πιο απλό, τρόπον τινά, να καταπιαστεί με αυτό το θέμα σε ένα non fiction βιβλίο. Αλλά η εσωστρέφεια; Πώς; Ο Κυριάκος είναι εσωστρεφής και είναι πολύ καλά με αυτό. Όμως αυτό που θέλει να καταστήσει σαφές είναι ότι ο εσωστρεφής άνθρωπος κατά πάσα πιθανότητα έχει περάσει δύσκολα στην παιδική του ηλικία, γιατί οι γονείς συνήθως θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας να παίζουν, να είναι ομιλητικά, να θέλουν να βγαίνουν έξω, να να, αλλά δ...

Book Review: ΚΑΚΟΙ ΑΝΤΡΕΣ, της Julie Mae Cohen, από εκδόσεις BELL

 

(Της Γιώτας Βασιλείου)

Αν το “Κακοί Άντρες” ήταν τηλεοπτική σειρά, θα ήταν κάτι ανάμεσα στο “Dexter” και στο “Bridgerton” — με ολίγον από “Killing Eve” για το κάτιτίς παραπάνω. Η ηρωίδα μας, η Σάφι Χάντλι-Όλιβερ, είναι όμορφη, έξυπνη, πλούσια, με καταγωγή απ’ τα καλυμμένα με βελούδο σαλόνια της υψηλής κοινωνίας. Στον ελεύθερο χρόνο της όμως είναι… serial killer. Όχι όμως ό,τι κι ό,τι — η Σάφι έχει standards. Σκοτώνει μόνο κακούς άντρες: βιαστές, κακοποιητές, σεξιστικά σκουπίδια του ανθρώπινου είδους. Και το κάνει με στυλ.

Θα μου πείτε ποιο είναι το πρόβλημα; Η καρδούλα της. Διότι ακόμα στυγνοί δολοφόνοι έχουν δικαίωμα στον έρωτα. Μόνο που για να αφεθείς ερωτικά σ’ έναν άντρα, πρέπει να είσαι σίγουρη πως δε θα χρειαστεί να τον ξαποστείλεις σε τόπο χλοερό κάποια στιγμή στο μέλλον. Και η Σάφι, βλέποντας παντού εν δυνάμει στόχους, δεν πιστεύει στην καλή της τύχη όταν κάποια στιγμή βρίσκει έναν άντρα που μοιάζει ιδανικός: τον Τζον Ντερόζερς, έναν καλόκαρδο δημιουργό podcast για αληθινά εγκλήματα — που τα λύνει, δυστυχώς, με τη συμβατική μέθοδο «αστυνομία-δικαιοσύνη» (ξενερουά θα μου πείτε, αλλά τι να κάνουμε, κανείς δεν είναι τέλειος). Όταν ο Τζον μπλέκει ως ύποπτος σε φόνο, η Σάφι βάζει τα δυνατά της για να καθαρίσει το όνομά του. Άλλωστε, δεν είναι αυτό που λέμε “ο καλός άντρας που πάντα έψαχνε”; Και ποιος serial killer δεν αξίζει ένα happy ending;

Η Cohen γράφει με νεύρο, φαντασία και ένα είδος μαύρου, βιτριολικού και φεμινιστικού χιούμορ. Η Σάφι είναι ένας από τους πιο διασκεδαστικούς χαρακτήρες που θα διαβάσετε φέτος. Η πλοκή, γεμάτη ανατροπές, ερωτηματικά και σαρδόνια χιουμοριστικές στιγμές, κυλάει με γρήγορο ρυθμό. Οι διάλογοι είναι απολαυστικοί, η σάτιρα αιχμηρή και το στήσιμο της ιστορίας έξυπνο, αν και σε κάποια σημεία τραβάει λίγο παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται, σαν 12ποντο που το φοράς παραπάνω από όσο αντέχεις και έχει αρχίζει να σε κόβει.

Ενίοτε, ο τόνος αλλάζει λίγο απότομα, από το ξεκαρδιστικό στο συγκινητικό και πάλι πίσω — αν και υπήρξαν στιγμές που προσωπικά ένοιωσα ότι η συγγραφέας προσπάθησε να κάνει πάρα πολλά πράγματα μαζί. Αλλά ακόμη κι έτσι, το αποτέλεσμα παραμένει απολαυστικό. Γιατί στο κάτω κάτω, δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μια ιστορία εκδίκησης ή έρωτα μετ’ εμποδίων. Είναι ας το πούμε μια προειδοποίηση προς όλους τους κακούς άντρες εκεί έξω: «Σας βλέπω. Και έχω λίστα ΤBK!» (= To Be Killed)

Αξίζει τον χρόνο και τα χρήματά σας. Τσιμπήστε το εδώ!

Καλή ανάγνωση!


 

 

 

 

 

Σχόλια