BOOK REVIEW: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ του ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΠΕΣΣΟΑ από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

(Της  Κατερίνας Τσαμπά ) Είναι κάποια βιβλία μπροστά στα οποία σκύβω το κεφάλι και νιώθω τόσο μικρή όταν ειδικά καλούμαι να γράψω δυο λόγια για αυτά. Ένα τέτοιο είναι και το βιβλίο της ανησυχίας του Πεσσόα. Αν δεν επέμενε τόσο η Γιώτα (Βασιλείου) για να το διαβάσω, ίσως να μην το τολμούσα ποτέ. Την ευχαριστώ γιατί η αναγνωστική μου εμπειρία μαζί του ήταν εκπληκτική. Το ταξίδι, που λέμε καμιά φορά, υπέροχο. Τι να πρωτογράψω σκέφτομαι κι αυτό που υπερτερεί στο μυαλό μου είναι ότι το βιβλίο αυτό μοιάζει σαν απολογισμός της καθημερινότητας και καταγραφή συναισθημάτων, ώστε να τα διαβάσει κάποιος κάποτε. Σαν να θέλει να αφήσει μια παρακαταθήκη για τη ζωή, την τέχνη, τον θάνατο και τόσα άλλα. Μοιάζει να θέλει να δηλώσει τη θέση του. Λέει χαρακτηριστικά σε ένα σημείο ότι δεν εγκατέλειψε εντελώς τον Θεό αλλά ούτε και δέχτηκε ποτέ την ανθρωπότητα. Ότι η πραγματικότητα που μας δόθηκε δεν είναι άλλη από τις αισθήσεις μας κι αυτές εξερευνούμε. Θεωρεί τη ζωή ως “πανδοχείο” και σε αυτό περιμ...

Book Review: ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ από ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL


(Της 
Κατερίνας Τσαμπά)

Μέχρι να διαβάσω αυτό το βιβλίο δεν ήξερα ακριβώς τι σημαίνει να είναι κάποιος εσωστρεφής. Τώρα και ξέρω και πιστεύω ότι πράγματι είναι μια υπερδύναμη.

Ο Κυριάκος κάνει ξεκάθαρα τα πόσο πολλά μπορούν να κάνουν οι εσωστρεφείς άνθρωποι. Και το κάνει απευθυνόμενος σε αυτούς. Με τον λιτό του λόγο και την υπέροχη γλώσσα που χρησιμοποιεί, αποδεικνύει ότι μπορεί να διαχειριστεί και άλλο κείμενο εκτός από fiction βιβλία. Καλά, το έχω δει ξανά με τον οδηγό συγγραφής του (εξαιρετικό!) αλλά είναι το αντικείμενό του εκείνο και το θεώρησα πιο απλό, τρόπον τινά, να καταπιαστεί με αυτό το θέμα σε ένα non fiction βιβλίο. Αλλά η εσωστρέφεια; Πώς;

Ο Κυριάκος είναι εσωστρεφής και είναι πολύ καλά με αυτό. Όμως αυτό που θέλει να καταστήσει σαφές είναι ότι ο εσωστρεφής άνθρωπος κατά πάσα πιθανότητα έχει περάσει δύσκολα στην παιδική του ηλικία, γιατί οι γονείς συνήθως θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας να παίζουν, να είναι ομιλητικά, να θέλουν να βγαίνουν έξω, να να, αλλά δεν κοιτάμε να προσαρμοστούμε στην προσωπικότητα του παιδιού και να αποδεχτούμε ακόμα κι αυτό που μπορεί να είναι τελείως κόντρα στη δική μας προσωπικότητα και ζωή. Έτσι, τα παιδιά αυτά μπορεί να μεγαλώσουν με την αίσθηση ότι «κάτι δεν πάει καλά με αυτά» και να προσπαθούν να πάνε κόντρα τα ίδια με τη δική τους φύση. Και κάποια να τα καταφέρνουν αλλά τελικά να πιέζονται.

Μα γιατί να κάνεις κάτι που είναι κόντρα σε σένα; Και εκεί ο Κυριάκος τα περιγράφει πολύ ωραία.

Σας φέρνω ένα παράδειγμα. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες είναι εσωστρεφείς άνθρωποι γιατί έτσι μπορούν να μένουν με τις σκέψεις τους και να δημιουργούν. Το γράφω πολύ απλοϊκά∙ ο Κυριάκος αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο γι’ αυτό. Οι εσωστρεφείς δεν νιώθουν περίεργα ή μόνοι, αλλά το αντίθετο. Για να αποδώσουν καλύτερα όλοι οι καλλιτέχνες μένουν ούτως ή άλλως μόνοι, σωστά; Απλώς οι εσωστρεφείς το κάνουν χωρίς να το βάλουν στο πρόγραμμα.

Διαβάζοντας το βιβλίο κατάλαβα ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να είμαστε και εξωστρεφείς και εσωστρεφείς. Εγώ για παράδειγμα διέκρινα κάποια χαρακτηριστικά των εσωστρεφών ανθρώπων σε μένα. Δεν το περίμενα, γιατί θεωρώ τον εαυτό μου εξωστρεφή period.

Το βιβλίο αυτό αφορά όλους, γιατί πολύ απλά ακόμα κι αν εμείς δεν είμαστε οι ίδιοι εσωστρεφείς ή δεν έχουμε εσωστρεφές παιδί, έχουμε σίγουρα συναναστραφεί με κάποιο εσωστρεφές άτομο. Και καλό είναι να δούμε την αλήθεια κατάματα ώστε να μάθουμε απλώς να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και τον άλλον όπως είναι.

Σ’ ευχαριστούμε, Κυριάκο γι’ αυτό το υπέροχο μάθημα.

Αναζητήστε το εδώ

 

Σχόλια