Book Review: ΧΡΟΝΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ, του MICHEL BUSSI, από εκδόσεις Κέδρος

(Της Γιώτας Βασιλείου ) Χρόνος ασταμάτητος. Χρόνος αμείλικτος. Χρόνος δολοφόνος! Έτσι ξεκινά η αναμέτρηση της Κλοτίλντ με το παρελθόν της. Ένα παρελθόν που μοιάζει να έχει πεθάνει, αλλά επιμένει να στέλνει σημάδια. Ο Michel Bussi, με το «Χρόνος Δολοφόνος» χτίζει ένα πολυεπίπεδο θρίλερ με φόντο την αγριεμένη ομορφιά της Κορσικής. Ένα νησί που δεν είναι απλώς σκηνικό, αλλά παίζει ενεργό ρόλο, με τον καυτό του ήλιο και την βία που υποβόσκει στις αφιλόξενες πλαγιές, φιλοξενεί μια ιστορία γεμάτη απώλεια, ενοχές και χαμένα νιάτα. Ο Bussi παίζει με τον χρόνο, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η εναλλαγή χρονικών επιπέδων ‒ μεταξύ του 1989 και του 2016 ‒ είναι από τα πιο δυνατά σημεία του βιβλίου. Μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου της δεκαπεντάχρονης Κλοτίλντ και τη ματιά της ενήλικης εκδοχής της, χτίζεται σταδιακά μια αίσθηση ταύτισης με την ηρωίδα. Τα flashbacks δεν είναι απλώς εργαλείο πλοκής, είναι εργαλείο ψυχολογίας και χτισίματος της πλοκής. Ταυτόχρονα, η Κορσική λειτουργεί σα...

BOOK REVIEW: ΦΩΤΟΑΝΑΓΝΩΣΗ της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ από ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

 


(Της Κατερίνας Τσαμπά)

Έχω ακούσει πολλά για τη φωτοανάγνωση και πόσο αποδοτική τεχνική είναι. Δεν ήξερα όμως λεπτομέρειες και δεν ήξερα ότι μπορεί να εφαρμοστεί και σε παιδιά για τα μαθήματα του σχολείου. Όταν λοιπόν έβγαλε βιβλίο για παιδιά η Βασιλική Γιαννακοπούλου δεν ξέρω άλλην/ον να διδάσκει φωτοανάγνωση σε ενήλικες (και πλέον και σε παιδιά) στην Ελλάδα, το αναζήτησα αμέσως.

Το είχα έναν χρόνο στα αδιάβαστα με σκοπό. Είχα αποφασίσει ότι θα το διαβάσω λίγο πριν ξεκινήσει η κόρη μου το Δημοτικό. Και να με!

Όταν το ξεκίνησα κατάλαβα κατευθείαν ότι έχω στα χέρια μου έναν πολύτιμο δάσκαλο εκμάθησης μιας μεθόδου που θα βοηθήσει το παιδί μου να κατανοήσει και να εμπεδώσει ευκολότερα τα μαθήματά του. Και ξαφνιάστηκα, δεν το κρύβω. Προχωρώντας όλο και επιβεβαιωνόμουν, καθότι η Βασιλική έχει μια εκπληκτική ικανότητα μεταδοτικότητας γνώσης και έχει φανταστικά παραδείγματα που βοηθούν πάρα πολύ στο να εξασκηθεί το παιδί. Έτσι, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

Ξεκινάει εξηγώντας το τι θα αποκομίσει το παιδί από τη μέθοδο της φωτοανάγνωσης. Ξεκαθαρίζει πολύ νωρίς ότι το παιδί δε θα μαθαίνει παπαγαλία με αυτή τη μέθοδο, αλλά θα καταλαβαίνει σε βάθος και θα συγκρατεί το μάθημα που διαβάζει. Και εξηγεί όλους τους τρόπους.

Υπάρχουν, λοιπόν, αρκετοί τρόποι κι αυτοί μοιράζονται ανάλογα την ηλικία. Στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού ακολουθούν άλλον τρόπο και στις επόμενες τάξεις άλλον. Βέβαια, το κάθε παιδί μπορεί να προσαρμόσει τον τρόπο που θα χρησιμοποιεί όπως το ίδιο επιθυμεί και εξυπηρετείται καλύτερα.

Η Βασιλική ξεκαθαρίζει κάτι ακόμα. Ότι η μέθοδος αυτή δεν ενδείκνυται για μυθιστορήματα πέραν δηλαδή των μαθημάτων σχολείου. Πιστεύω όμως ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η μέθοδος σε non fiction βιβλία.

Είναι ένα βιβλίο που έχετε δεν έχετε μικρά παιδιά θα το εκτιμήσετε απεριόριστα. Αν, δε, έχετε; Θα με ευχαριστείτε για πάντα!

Αναζητήστε το εδώ.

 

Σχόλια