Book Review: ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟΔΑΣΟΣ, της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥ, από εκδόσεις ΠΗΓΗ

(Της Γιώτας Βασιλείου ) Το “Έγκλημα στο Καστανόδασος” είναι σαν ένα καλά κρυμμένο μυστικό ανάμεσα σε γηραιές καστανιές. Ένα μυστικό που σου σιγοψιθυρίζει: «Ψάξε με, αν τολμάς» . Η Αγγελική Ζούμπου σκηνοθετεί με αστυνομική μαεστρία ένα γρίφο όπου το στοιχείο του μυστικιστισμού συναρπάζει εξίσου με το αίμα που κυλά στο πρώτο κεφάλαιο - μια σκηνή τόσο ζωντανά αποδομένη, που σχεδόν την ακούς να πάλλεται ανάμεσα στις λέξεις. «Είµαι πάνω από το πτώµα και το παρατηρώ µε ενδιαφέρον. Το αίµα κυλάει ακόµη στην άσφαλτο. Έχει µια περίεργη οµορφιά το θέαµα. Δεν ακούγονται καθόλου ήχοι. Αν συγκεντρώσω την προσοχή µου απόλυτα και κλείσω τα µάτια, παίρνω όρκο ότι µπορώ να ακούσω το αίµα να κυλάει». Η πλοκή ξεδιπλώνεται σαν φιδογυριστό μονοπάτι μέσα σε δάσος· άλλοτε στρωτό κι άλλοτε πυκνό και απατηλό, σε παρασύρει μέσα από φευγαλέες μαρτυρίες και ύπουλες ομολογίες, αποκαλύπτοντας χαρακτήρες που κουβαλούν ενοχές, πάθη και βαθιές, ανομολόγητες πληγές. Δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις· κάθε παράγραφος ...

BOOK REVIEW: ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ της ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΑΚΙΡΗ από ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL


 (Της Κατερίνας Τσαμπά)

Πρώτη μου γνωριμία με τη συγγραφέα σε ένα βιβλίο πλούσιο σε ιστορικά στοιχεία και με μια γραφή αρκετά περιγραφική που φτιάχνει εικόνες ζωντανές.

Βρισκόμαστε δεκαετία 1920 στα Πιέρια Όρη όπου η ομορφιά είναι άγρια και συμβαίνουν έντονα φυσικά φαινόμενα. Εκεί κρύβεται ένας αρχιλήσταρχος, ο Φώτος Γιαγκούλας, περιβόητος για την εποχή του. Ένας όμορφος άντρας, ντελικανής που οι κοπελιές της εποχής τον ονόμαζαν ο “ωραίος των όρεων”! Και αργότερα ο βασιλιάς των όρεων! Μοιάζει με άλλον Ρομπέν των δασών αλλά έχοντας στο ενεργητικό του και πολλά άδικα εγκλήματα.

Οι εποχές εναλλάσσονται γρήγορα, οι χρονικές αναδρομές το ίδιο. Κυλάμε ανάμεσα στο ’20, στο ’40 και στον 21ο αιώνα κάπου στο 2012. Τρεις γενιές γυναικών, η Μπήλιω, η κόρη της Ρόζα και η εγγονή Τίνα (κόρη της Ρόζας). Ένα μυστικό μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, αλλά όχι τόσο νωρίς όσο θα ήθελαν οι επόμενοι κάτοχοί του.

Γνωρίζουμε την Μπήλιω και την οικογένειά της, σε μια εποχή που το να χάνεις τους γονείς σου (όπως η ίδια κι ο αδερφός της) είναι σαν να χάνεις τις ένα κομμάτι από τις σάρκες σου, ειδικά που η Μπήλιω είναι η μικρότερη της οικογένειας. Ως κοπέλα έχει άλλες υποχρεώσεις και ο πατέρας όρκισε τον αδερφό να μην αποκατασταθεί ο ίδιος αν δεν αποκαταστήσει προηγουμένως την αδερφή του. Επίσης, η τιμή μιας κοπέλας εκείνη την εποχή είχε άλλη βαρύτητα για την κοινωνία απ’ ό,τι τώρα.

Η Μπηλιώ ερωτεύεται και παρασύρεται από τον Φώτο. Ο Παναής (αδερφός) το μαθαίνει και από εκείνη τη στιγμή γνωρίζουμε και τον Φώτο καλύτερα. Η συγγραφέας αφιερώνει πάνω κάτω 100 σελίδες για να μάθουμε πώς ο Φώτος κατέληξε να είναι ο τρόμος και ο φόβος της περιοχής και πώς τελικά κατέληξε να τον επικηρύξουν για 600 χιλιάδες δραχμές, ένα αστρονομικό για την εποχή ποσό.

Οι αναδρομές συνεχίζονται με άτακτο ρυθμό κάτι που τελικά είναι απαραίτητο γιατί έτσι η συγγραφέας κλείνει ερωτήματα που στο μεταξύ μας γεννώνται.

Μύθοι, δεισιδαιμονίες και μεταφυσικά γεγονότα μάς ταράζουν, όμως μόνον έτσι μπορούμε να δικαιολογήσουμε γιατί όλα αυτά συνέβησαν εκεί, γιατί οι άνθρωποι φέρθηκαν όπως φέρθηκαν.

Σε μια εποχή που οι Έλληνες ζήσανε τη Μικρασιατική καταστροφή και τον διωγμό, αργότερα τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο, τους νιώθουμε, καταλαβαίνουμε γιατί συνέβαιναν αυτά τα φρικαλέα, μερικές φορές, συμβάντα. Όμως δύσκολα τα αποδεχόμαστε.

Ένα βιβλίο που έχει πολλά στοιχεία ιστορικού μυθιστορήματος, κοινωνικού αλλά και λίγο μεταφυσικό, που το κάνει ιδιαίτερο.

Συγχαρητήρια στη συγγραφέα. Και εις άλλα με υγεία με το καλό. Αναζητήστε το εδώ.

Σχόλια