Book Review: ΤΟ ΑΓΡΙΟ ΖΩΟ, του ΖΟΕΛ ΝΤΙΚΕΡ, από εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

(Της Γιώτας Βασιλείου ) «Το Άγριο Ζώο» του Ζοέλ Ντικέρ είναι ένας από τους λόγους που αγαπώ τα βιβλία που μυρίζουν μυστήριο και σασπένς! Ένα καθαρόαιμο πεντάστερο! Από την πρώτη σκηνή – τη ληστεία που ξετυλίγεται μέσα από αντίστροφη μέτρηση – μέχρι την τελική, απρόσμενη κι απόλυτα θεατράλε ανατροπή, που δένει όλη την ιστορία, ο Ντικέρ στήνει έναν καθαρό, πολύπλοκο και πειστικά δομημένο κόσμο. Το γυάλινο σπίτι, οι υποψίες, τα κοινωνικά βάρη και οι ανομολόγητες κρίσιμες στιγμές μιας φαινομενικά «τέλειας» οικογένειας σιγοβράζουν σε ένα καμβά φυσικού και ψυχολογικού εγκλεισμού. Οι πρωταγωνιστές, Σοφί και ο Αρπάντ μοιάζουν στην αρχή με είδωλα ενός επιτυχημένου ζευγαριού – η δυναμική δικηγόρος και ο τραπεζίτης με την αψεγάδιαστη καριέρα. Όμως όσο προχωράς, οι μάσκες πέφτουν, οι ρωγμές μεγαλώνουν και τα κρυμμένα κομμάτια της ζωής τους φωτίζονται αργά, σχεδόν βασανιστικά. Από την άλλη πλευρά, οι γείτονες και φαινομενικά φίλοι της Σοφί και του Αρπάντ, ο Γκρεγκ, αστυνομικός και Καρίν, πωλήτρια σ...

BOOK REVIEW: ΣΧΕΔΟΝ ΓΥΝΑΙΚΑ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΒΑΡΗΓΟΥ από ΕΚΔΟΣΕΙΣ 24 ΓΡΑΜΜΑΤΑ

 


(Της Κατερίνας Τσαμπά)

Βρισκόμαστε στο 484 π.Χ. όπου οι δολοπλοκίες από τους πλούσιους, η ένδεια και η τόσο εκ διαμέτρου αντίθετες τάξεις ανθρώπων υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό. Ο συγγραφέας μάς συστήνει πολύ σύντομα τον Επίβουλο που είναι έπαρχος και ότι πουλάει σκλάβους. Είναι πολύ σκληρός και θεωρεί τον άνθρωπο (τον κάθε άνθρωπο) είτε κατώτερό του είτε άκρως εκμεταλλεύσιμο προς όφελός του. Λίγο μετά γνωρίζουμε την Ινώ, μια νεαρή κοπέλα που φαίνεται να είναι δίκαιη αλλά μεγαλωμένη σε αυτή την εποχή οπότε έχει τις σκλάβες της, τη Συράν και τη Γιασμίν, οι οποίες την περιποιούνται και τη φροντίζουν σαν κόρη οφθαλμού. Οι σχέσεις των τριών γυναικών είναι πολύ όμορφη και ως αναγνώστρια δεν ένιωσα ότι είναι δούλες με κυρά.

Μαθαίνουμε γιατί δεν υπάρχει η μητέρα της Ινώς στο προσκήνιο και η ιστορία δείχνει για μια ακόμα φορά τη σκληρότητα που μπορεί να επιδείξει ο Επίβουλος.

Η Ινώ σε όλο αυτό το κλίμα καλείται να γίνει γυναίκα, κατά το έθιμο της εποχής, με έναν τυχαίο άντρα, της αρέσει δεν της αρέσει. Η θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή, ακόμα κι αν προέρχεται από επιφανή και πλούσια οικογένεια, είναι πολύ χαμηλή. Δεν έχει άποψη για τίποτε άλλο παρά μόνο για το πώς να σαγηνεύει τον άντρα που είναι κατ’ ουσίαν τέχνη που μαθαίνεται. Οι σκλάβες της έχουν αυτό τον ρόλο.

Η Ινώ μετά τη μεταμόρφωσή της σε γυναίκα θα πρέπει να παντρευτεί κι αυτό είναι κάτι που το επιλέγει ο πατέρας της. Αυτή αντιδρά κάτι που φυσικά είναι ανεπίτρεπτο για την εποχή. Ψάχνει να ερωτευτεί, να νιώσει όλα αυτά που προκαλεί ο έρωτας.

Η ιστορία εξελίσσεται προς όφελός της, τρόπον τινά, και γνωρίζει έναν νεαρό ναυτικό. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για να βρεθούν οι δυο νέοι, όμως κάπως το παλεύουν.

Εκεί έρχονται ανατροπές πολλές και αγωνιούμε να δούμε τους δυο νέους να σμίγουν.

Ο κ.Βαρβαρήγος μας παρουσιάζει ένα μυθιστόρημα με ιστορικά στοιχεία, με χαρακτήρες πολύ ζωντανούς. Μας θυμίζει ότι η θέση της γυναίκας μπορεί να έχει αλλάξει σε αρκετά από τότε αλλά σε κάποια όχι. Κι αυτό είναι που προβληματίζει και θυμώνει ενίοτε.

Είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο. Σας το προτείνω. Βρείτε το εδώ και καλές αναγνώσεις


Σχόλια